Няма как да не сте чували за думата детоксикация. И ако не сте напълно наясно какво значи това, то многобройните реклами са ви обяснили, че е повече от полезна за вас и здравето ви.

Трябва да отбележим, че повечето продукти с подобно действие, които се предлагат на пазара обещават твърде много, и ако помислите критично ще установите, че няма как всичко обещавано да се случи.

И все пак – какво е детоксикация

С най-прости думи, това е очистителния процес по време на който от организма се изхвърлят всички вредни вещества. Може да става въпрос за нормално протичащи процеси в човешкото тяло, в следствие на които се натрупват вредни вещества.

Но ако трябва да сме честни повечето от рекламите са насочени към прочистване в следствие на злоупотреба с цигари, алкохол или просто замърсена околна среда. Органите, които подлежат на детоксикация могат да бъдат черен дроб, бели дробове, както и цялото тяло.

Важно да имате предвид, че ако прекалявате с алкохола и очаквате с една хранителна добавка да неутрализирате вредните въздействия, това просто няма да се случи. Налага се първо да отстраните източника, който трови тялото ви, и едва след това да започнете неговото изчистване.

Какви варианти имате

Може да изберете не само от готовите продукти, които се предлагат под формата на хранителни добавки. Като минус при тях можем да отчетем относително високата цена на някои от тях, която може да се окаже непосилна за не малко от хората.

Разгледайте и научете повече за всички народни средства, които са налични на пазара. Така само с едно посещение в билковата аптека може да се сдобиете с всичко и то на наистина по-ниска цена.

За да успеете е важно не само да направите схема, по която да приемате продуктите. Ако имате съпътстващи или хронични заболявания се налага се консултирате със специалист.

Не всяка детоксикация е съвместима с моментното състояние на тялото ви. Така, за да не навредите на себе си, обмислете всяка стъпка от планирания процес. Имайте предвид, че всяко прочистване може да трае различно време.

Помислете и за това. Някои от възможните варианти включват различни форми на ограничаване на храната или дори гладуване. И ако в този момент от вас ще се очаква да сте повече от активни, то може би това не е най-подходящият момент за детоксикация.