Няма как да не сте мечтали за бронзов загар, придобит по време на лятната ви почивка. За някои това е повече от лесна задача, ако типът на кожата им е подходящ за придобиване на загар. Хората с бяла кожа не могат да се похвалят с лесно почерняване и дори са склонни към изгаряне.

Без значение от кой тип хора сте, има няколко универсални правила, които трябва да спазвате, за да не увредите кожата си.

Ползвайте защитен крем с подходящ фактор

Това е повече от наложително, дори и да става въпрос за еднодневен преход в планината. Но ако сте не брега на морето и сте изложени на слънчевите лъчи в продължение на часове, това е повече от задължително.

Като добра практика, препоръчвана от дерматолозите, можем да посочим през първите дни да нанасяте крем с висок фактор на защита, след което може да изберете и такъв с по-нисък фактор.

Не правете компромис с качеството на козметиката за слънце, защото тя е единствената бариера между кожата ви и вредните слънчеви лъчи. Не забравяйте, че на всеки два часа защитата трябва да се подновява, особено ако сте се къпали в морето.

Хидратацията е важна, особено след плаж

Няма как да не отбележим, че много хора пропускат тази така важна стъпка. Имайте предвид, че кожата ви е изложена на значителен стрес и в този случай стандартните лосиони за тяло може да не се справят.

На пазара има повече от голямо разнообразие на козметични продукти за след слънце. Тяхната специална формула има съставки, които успокояват кожата и действието им е продължително.

Не ползвайте солариум

Връщайки се от море, много хора решават да подсилят тена си с няколко процедури в солариум. Това е не само вредно, но може да бъде и опасно.

Лъчите, които произвеждат тези машини, са доста силни и сами по себе си е спорно дали е добра идея да ги ползвате.

Но ако става въпрос за солариум, след море дерматолозите са повече от категорични, че това е напълно забранено.

Кожата има нужда  да се възстанови след излагането на солена вода и слънце. Ако веднага след това я изложите и на изкуствената светлина, безспорно ще имате желаното почерняване, но неизбежно ще увредите кожата си.