Не само, че е много възможно, но и напълно вероятно е цената на свинското месо да поскъпне двойно до края на година. Това заяви в ефира на bTV експертът на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев.

Без значение за какъв тип свинско месо става въпрос, поскъпването е на практика неизбежно. В момента средната цена е около 7,60 лева. Тази цена вече е претърпяла увеличение от 7% само през последния месец.

Поскъпването е плавно и няма как да се избегне

За този тревожен факт обществото беше алармирано още преди месец от Асоциацията за защита на потребителите и нейният председател Пейо Майорски.

Месото, което се консумира от българските домакинства е предимно вносно. Над 70% от месото, което се продава в българските магазини, се внася. Цената му пряко зависи от международните пазари и цените, формирани на тях.

Трябва да се отчете и затруднената ситуация с АЧС в Китай, където само през последните месеци бяха избити милиони прасета и това повиши цената на месото. Местните власти признават, че заради болестта страната е загубила над 50% от животните.

На фона на случващото се у нас има сериозни притеснения, че промишленото отглеждане на прасета може и да не се възстанови, след овладяване на върлуващия вирус.

Много от свинефермите в Северна България вече са принудени да избиват всички животни. В момента в страната има регистрирани над 60 ферми за отглеждане на прасета.

Ако кризата не се овладее, има не малка вероятност секторът да изпита сериозни затруднения. Мнозина се притесняват, че това може да е краят на оглеждането на прасета у нас.

По данни от последния месец има лек спад на консумацията на свинско месо у нас в рамките на около 5%.

Протестите продължават

Наред с това продължават протестите на стопани от различни села от Южна България, в района на Пазарджик, Сливен и Ямбол. Хората успяха да издействат две седмици отсрочка, но за министър Танева, това е само време да могат да се подготвят.

По думите й, след изтичане на договорения срок, от страна на институциите ще се очаква пълно съдействие за умъртвяването на животните.

Каква е равносметката до тук

От началото на кризата с АЧС са убити над 60 000 прасета. Очаква се до края на месеца бройката да стигне 100 000.

В същото време, вносното месо, което се използва предимно за колбаси е поскъпнало с над 35%.