Ако сте любители на туризма и Лисабон влиза в плановете ви, то сега ще ви разкажем повече за това какво да очаквате от този очарователен град, както и с какво може да се сдобиете при посещението си.

Лисабон е столицата на Португалия и няма как да не усетите древната му история. Мястото на което се издига градът е повече от важно и през вековете тук е имало огромно пристанище.

Именно морската експанзия позволила на тази малка държава да стане една от най-силните държави в Европа преди няколко века.

И това си личи навсякъде. Архитектурата е повече от впечатляваща и наследството на великите мореплаватели се вижда навсякъде, както в столицата, така и в останалите градове.

Градът се простира между 7 хълма, което придава на португалската столица отличителен релеф и открива пред посетителите и жителите на града красиви гледки. Около центъра на Лисабон са разположени много исторически квартали, сред които се отличават Алфама, където се намира една от забележителностите на града – замъкът Сау Жорж.

Ето, че вече имате повече от добра идея какво може да разгледате в града. По друг начин обаче може да стои въпросът с какво да си купите от Лисабон.

Разбира се няма как да св върнете с празни ръце от вашата екскурзия. Представяме ви няколко идеи за автентични сувенири, с които да зарадвате вашите близки и приятели.  

6 отговора на въпроса „Какво да купя от Лисабон“

Португалия е известна с много неща, някои от които може да закупите на повече от добра цена. От там може да си тръгнете с повече от интересни предмети, които да украсят дома ви и да ви напомнят за приятните мигове в тази държава.

1. Керамика

Тук това изкуство се радва на огромна почит. Португалците са почитатели на керамичните изделия и с радост създават интересни чинии, чаши и всякакви съдове, които използват за декорация на домовете си.

Само срещу няколко евро ще се сдобиете с красив съд, който може да ползвате за украса или да стане част от кухненското ви оборудване. Традиционните мотиви от португалския бит са изкусно вплетени във всеки един керамичен съд и могат да бъдат повече от интересен акцент в дома ви.

За вдъхновение използват културни елементи и тематиката за мореплавателите. Изборът на подобен сувенир може би няма да е лесен, защото всеки един артикул впечатлява с ярки цветови комбинации.

2. Килими, гоблени, ръчно произведени шевици

Португалците са традиционалисти и държат на занаятите. Изработката на килими и гоблени е заемала голяма част от ежедневието на жените. Днес това ценно умение е запазено и се пренася в туристическата индустрия, където се предлагат интересни ръчно изработени килими и шевици.

Това е не по-малка част от изделията, които може да намерите в Лисабон. Ръчно изработени килими, които не само, че имат пословично качество, но и в повечето случаи се касае за уникати.

Така, ако изберете дори и малък по размерите си килим, ще имате едно малко произведение на изкуството, което е направено на начин, който не се е променил през вековете.

Струва си да разгледате и ръчно направените одеяла и завивки, които са от чиста вълна, добита в селските райони на страната.

3. Плочки Азулейжу

Традиционни за Португалия са плочките азулейжу. Те са малки керамични плочки, които са изрисувани и първоначално се използвали за украса на сгради. Сега те се влагат като изкусна декорация на съдове и комплекти за хранене.

Във всеки португалски дом може да се насладите на красотата на тези плочки. Сигурни сме, че ще останете силно впечатлени и ще искате да отнесете една или две у дома. Многото магазини за сувенири предлагат изключително голямо разнообразие от азулейжу.

Ако искате да се докоснете до изкуството, което стои зад изработката на тези плочки ви препоръчваме да посетите и музеят на плочките Азулейжу, който се намира на R. Me. Deus 4.

4. Динджиня ликьор

Има хора, които не искат да харчат парите си за сувенири, а предпочитат да зарадват близките си с местен алкохол. Освен вкусното португалско вино, което също препоръчваме, може да закупите и бутилка ликьор джинджиня, който е специфичен за Лисабон.

Алкохолната напитка се прави от вишна и има сладък и приятен вкус. На някои места се ликьора се предлага с малки шоколадови чашки за шот, които да хапнете след като пиете от тях.

Ликьорът може да се намери на всеки ъгъл в Лисабон. Има хора, които предлагат местното си производство пред домовете си. Ако искате обаче да се сдобиете с марков джинджиня ликьор ви препоръчваме да го закупите от Синтра.

5. Консерви със сардини

Невъзможно е да не останете привлечени от дизайна на магазините, в които се предлагат консерви от сардини. Те са характерни за португалските градове и предлагат изключително богат асортимент от консерви, които също привличат вниманието със своя цветен и интересен дизайн.

Това, което се крие в консервите са вкусни сардини, които са една от задължителните храни, които да опитате по време на престоя си в Лисабон.

Трябва да ви предупредим, че влизането в подобен магазин ще изяде много от времето ви, защото ще останете удивени от интериора и разнообразието от асортимент.

6. Продукти направени от корк

Португалия е световен лидер в производството на корк. Поради тази причина из целия град може се предлагат различни продукти направени от корк. От чанти и обувки до стилни облекла – разнообразието е голямо.

Един от най-специфичните португалски сувенири са поставките за чаши направени от корк. Те представляват плочка, която е поставена в коркова поставка. Ако искате да заложите наистина на типичен португалски сувенир ви съветваме да изберете поставка с петел, който е символа на Португалия.

Бонус: Храна и дрехи

Няма как да пропуснете факта, че в слънчева страна като Португалия има всичко. Ако имате възможност си купете бутилка вино – някои от местните вина не могат да бъдат намерени на друго място.

Също така не пропускайте да се сдобиете и със зехтин. Някои от марките, които се предлагат са от специфични сортове маслини и вкусът е доста различен от това, на което сте свикнали.

Не трябва да пропускате да разгледате и магазините за дрехи и обувки. Те са не само отлични заредени, но и местното производство на обувки има повече от добра слава.