Музикалната звезда Кейти Пери е принудена да плати близо 3 милиона долара, след като беше осъдена по закона за авторското право в САЩ. Обвинението и последвалата присъда касаят песента й „Dark Horse”, която е част от албума й “Prism”, излязъл на пазара през 2013 година.

Съдените заседатели единодушно се съгласили, че е нарушен законът за авторското право. При всички налични доказателства и експертизи, те установили, че Кейти Пери умишлено или неволно е използвала мотивите на песента „Joyful Noise“ на американския рапър Маркъс Грей.

Мотивите са взети от оригинал от 2008 година

Оригиналът е изпълнен за пръв път и записан през далечната 2008 година, като в случая е съвместно дело с друг автор – рапърът Лекре. По време на целия съдебен процес

Пери и нейните колеги застават твърдо зад тезата, че никога не са чували песента на Маркъс Грей и нямат никаква вина за евентуално сходство.

Това налага за пореден път дебат за границите на авторското право и доказването на оригиналността на дадена песен и музикално произведение. Американските съдилища се славят с пословично големите санкции, които налагат при доказване на плагиатство.

Освен певицата към делото са били привлечени и нейните продуценти и съавтори - Лукас Готвалд, Карл Сендберг, Хенри Уолтър и Сара Хъдсън, рапърът Juicy J, който участва с вокалите на един от куплетите на песента „Dark Horse“.

Страна по делото е била и звукозаписната компания “Capital Record” която също е осъдена като виновна по случая.

Обвинението акцентира на десетките милиони долари, спечелени благодарение на тази песен. Защитата на Кейти Пери приложи контрааргумент, с думите, че за направата на “Dark Horse” са похарчени над 10 милиона долара.

Пери ще плати само една част от глобата

Информацията, която „Асошиейтед прес“ предава, е че Кейти Пери е осъдена на плати над половин милион долара, като останалите от присъденото обезщетение трябва да се поделят между продуцентите и звукозаписната компания.

Благодарение на песента “Dark Horse” Кейти Пери стана носителка на престижната музикална награда „Грами“. Песента се задържа цели 4 седмици под номер 1 в класацията на Билборд.