Стопаните на прасета от района на Пазарджик протестират срещу избиването на прасета, като превантивна мярка в борбата с африканската чума по свинете.

Това съобщава БНР и допълва, че кметовете на 31 населени места са подписали декларация против принудителното избиване на домашните прасета, което трябва да започне на 2 август.

Кметовете протестират с общи искания

Андон Андонов, кмет на село Хаджиево каза, че може да се очаква сериозен отпор, от страна на засегнатите хора. Той не се ограничи с това и допълни, че местното население е готово на наистина сериозни действия, за да защити интересите си, които в случая е категоричен, че са нарушени.

Действията му подкрепят и Стоян Кузев и Гурко Митев, кметове на селата Юнаците и Дубровница. Те споделят, че в района е пресилено да се говори, че има огнище на заразата и превантивните мерки на институциите са излишни.

Временна отсрочка от министър Танева

На място беше и министърът на земеделието Десислава Танева, която след разговор със засегнатите е дала отсрочка до 11 август, когато обаче доброволното умъртвяване на животните трябва да започне.

След приключването на срещата Десислава Танева каза, че региона на Пазарджик е с огромна концентрация на домашно гледани прасета и е повече от наложително да се вземат адекватни мерки, които да не се влияят от емоциите на хората.

Предвидените на този етап мерки са за умъртвяване на животните и разрешение да използват месото. Но ако вирусът се локализира ще се наложи след избиването на прасетата, както и те да бъдат загробени.

Настоящата отсрочка министърът разглежда като вариант хората да имат време да се подготвят, но очаква предписанията да бъдат изпълнени, след поставения срок.

До този момент най-засегнати са свинекомплексите в Северна България, като в момента там текат мащабни действие по умъртвяването и загробването на животните.

Жителите на няколко села от района на Ямбол и Сливен протестираха срещу умъртвяването на животните като затвориха пътя межди селата за няколко часа.