В устието на река Искър, близо до землището на село Лютиброд, изплуваха тонове мъртва риба, съобщава репортаж на bTV.

В миналото заради намиращ се наблизо завод е имало подобни случаи, но сега фабриката е затворена. Жителите на селото недоумяват каква може да е причината за случващото се.

Към този момент по течението на река Искър има изградени 10 водноелектрически централи. Местното население изказа съмнения, че някоя от тези съоръжения е причинил измирането на рибите и то в толкова големи мащаби.

Миризмата на мърша е непоносима

Иван Коцев, който е жител на селото разказва, че миризмата на разложено месо е толкова силна, че дори се усеща на метри от реката и преминаването е силно затруднено поради тази причина. При огледа, който той е направил, на място намерил трупове на различни видове риба – бяла мрена и щуки.

Коцев подал сигнал към всички институции, в чиито компетенции е както разследването на случая, така и ограничаването на щетите както за хората, така и за околната среда. По случая в момента работят инспекторите на ИАРА, басейновата дирекция и екодирекцията във Враца.

Няма официален отговор от институциите

Иван Коцев споделя, че към този момент не е получил официален отговор от нито една от сезираните институции. По думите му няма нито едно становище или предполагаема причина.

Неговото предположение е, че причината за това е отварянето на шлюзовете на сравнително малката на фона на останалите електроцентрали – „Черепиш“. По неговите думи е възможно да е било извършено почистване на басейна на водоема.

Инициативния комитет на село Лютиброд, начело с Иван Коцев смята, че става въпрос за отравяне на рибата, причинено от замърсяване с частици на водата, което затруднява дишането на рибите и води до тяхното измиране.

Хората са си поставили за цел не само на решат проблема, но и да намерят причината, довела до това тонове мъртва риба да плува в реката, която се ползва и за напояване на земеделските им земи.

Към този момент от инспектората във Враца са взети проби, като резултатите ще станат ясни до няколко дена.