Приходите на Русия от износ на изкопаеми горива се сринаха през декември, което може значително да възпрепятства възможностите на президента Владимир Путин да финансира войната в Украйна. Това се посочва в доклад на Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA) - независим финландски мозъчен тръст.

Забраната за внос на руски петрол в ЕС и наложеният таван на цените от 60 долара за барел струват на Русия 160 млн. евро на ден, но допълнителните мерки могат да умножат негативното въздействие.

Краткосрочните свръхпечалби, генерирани за Русия от изключително високите цени на изкопаемите горива през 2022 г., започват да се изчерпват, отчасти поради намаляването на потреблението на изкопаеми горива. То пък е предизвикано от високите цени.

През това време от другата страна на океана

Американският президент Джо Байдън ще бъде разследван заради скандала със секретните документи. Независим прокурор ще трябва да установи дали Байдън е проявил небрежност в боравенето с класифицирана информация.

След края на мандата си като вицепрезидент на Барак Обама, той е пропуснал да върне в Националния Архив папки с гриф „секретно”. Такива документи бяха намерени първо в частен офис на Байдън във Вашингтон, а впоследствие – и в гаража и библиотеката на резиденцията му в щата Делауеър.

Подобно разследване се води и срещу Доналд Тръмп, след като важни документи бяха открити в имението му във Флорида. Милиардерът още е разследван за тях, защото отказа да ги върне, след като му бяха изискани официално от Националния Архив.

Откриха още една партида поверителни документи, свързани с Байдън

"Информираха ме за намерените документи и съм изненадан да разбера, че е имало такива в кабинета ми в университета. Не зная какво има в папките. Предадох кутиите на Националния архив. Сътруднича с тях напълно и ще помогна на проверката, която се надявам да приключи скоро", каза Джо Байдън.

“На 20-ти декември личният съветник на Байдън е информирал прокурора, който води първоначалната проверка, че в гаража на частната резиденция на президента в Уилмингтън, Делауеър, са били открити допълнителни документи с гриф „секретно”.

Съветникът на президента е информирал прокурора, че тези документи са част от архива от периода на службата му като вицепрезидент. Агенти на ФБР отидоха на мястото и обезпечиха сигурността на тези документи”, обясни главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд.

“Назначаването на този прокурор има за цел да подчертае пред обществото ангажимента на отдела както към независимост, така и към търсене на отговорност по особено чувствителни въпроси.

А също и нашата отдаденост да взимаме решения, ръководени единствено от фактите и закона”, посочи още Гарланд.