Европейската комисия се подготвя за подаване на съдебен иск срещу производителя на ваксини AstraZeneca, пише европейската преса, позовавайки се на дипломати от Европейския съюз.

На среща на посланиците в сряда мнозинството от страните членки на ЕС са подкрепили идеята компанията да бъде съдена заради неуспеха ѝ да достави обещаните дози ваксини на общността. Целта на съдебното производство е AstraZeneca да бъде задължена да осигури дозите, заложени в договора с Евросъюза, заявил неназованият дипломат.

AstraZeneca възнамерява да предостави около 70 млн. дози до края на второто тримесечие на годината, но дотогава трябваше да достави всичките 300 млн. дози, предвидени в договора. Други двама дипломати заявили, че е даден срок, който изтича тази седмица. В него страните членки трябва да дадат писмено съгласие за започване на правна процедура.

Здравни експерти изразяват притеснения

Остра реакция на здравни специалисти срещу варианта хората, ваксинирани с първа доза на AstraZeneca, да си поставят втора игла от друг вид ваксина. Притесненията идват от това, че клиничните изпитвания от подобна комбинация не са приключили.

Изследвания се правят - първо с мишки в Оксфорд, където се доказва, че заедно ваксините на AstraZeneca и Pfizer са по-ефективни, отколкото поставяне само на една доза от коя да е от тях. В подобни тестове ще участват и хора - 800 доброволци във Великобритания.

Резултат от това проучване обаче ще има най-малко след година. Ива Недялкова се имунизира с AstraZeneca в края на февруари.

„Чувствах все едно тялото ми е пълно с адреналин. След края на февруари това усещане го имам почти всеки ден. Аз съм с ниско кръвно по принцип, но напоследък усещам, че главата ми кипи”, разказа жената.

Въпреки това и въпреки, че е в групата "жена под 60", не смята, че е застрашена сериозно от образуването на тромб.

„Ще минат месеци, докато властите се произнесат. Моята втора доза предстои, така че ще се ваксинирам.”, споделя Ива.

Такъв е призивът и на здравните специалисти.

„Най-доброто, което могат да направят хората, които са получили първата доза на AstraZeneca, е да продължат и да завършат ваксинацията със същата тази ваксина.”, обясни проф. Мариана Мурджева.

А някои специалисти са притеснени дали комбинирането на ваксини от различен тип – векторни и РНК – е безопасно.

Кога ще имаме достъп до Pfizer

„В кратката характеристика на всички ваксини пише изрично да не се смесват с други”, коментира проф. Илко Гетов.

„От април до края на юни ще бъдат доставени 3,5 млн. дози от ваксината на Pfizer, близо половин милион от тази на Modernа. Половин милион дози ще получим и от „Янсен”, а от AstraZeneca се очакват около 1 млн.”, обясни Богдан Кирилов, който е директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.