„Електронното направление за PCR тест ще спести пътя на пациента, болният няма да зарази други хора, докато чака при личния лекар. Освен това ще ускори времето за диагноза.

Затова трябва да се въведе използването му", каза категорично пред медиите общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

„От 11 колеги, които загубиха битката с коронавируса, четирима са общопрактикуващи лекари. Те не се водят работещи на първа линия, което е абсурдно.

Големият проблем на личните лекари е, че, когато се разболеят, сами трябва да си търсят заместници. Не са ни дадени лични предпазни средства и дезифектанти.

Всички неща си купуваме сами.", поясни още по темата лекарката.

Първо се обаждайте, а не посещавайте кабинета

Николова за пореден път апелира хората да се обаждат по телефона на личните си лекари, когато имат симптоми, а не директно да посещават кабинета им.

"От май месец има издадена заповед, която гласи, че пациенти дори само с един симптом, подлежат на тестване. Това трябва да стане преди да отидат при личните лекари или да имат контакт с много хора.

Много голяма част казват, че не искат да се изследват, защото ги е страх от истината, която ще излезе с резултата. Взимат се капки за нос и сироп за кашлица и животът продължава.

Човекът ходи на работа, вижда се с приятели, поддържа социални контакти. По този начин не можем да спрем заразата в никакъв случай.", категорична бе докторката.

С един куршум два заека

Мексиканските власти съобщиха притеснителната новина за първия и засега единствен случай в страната на човек, който е болен едновременно и от COVID-19, и от грип А (H1N1). С подобни данни гръмнаха всички информационни агенции.

Това е 54-годишна мексиканска жена, която страда от автоимунни заболявания, хронична болест на белите дробове, преборила е рака и в момента е с наднормено тегло. Пациентката е показала симптоми в края на миналия месец и веднага е била настанена в болница.

Състоянието ѝ бе определено като стабилно засега. Мексико е на четвърто място в света по брой смъртни случаи от коронавирус като броят им е 83,781.

Регистрираните заразени са над 817,500, като страната е на девето място по този показател. Мексиканските власти обаче признават, че реалният брой на случаите е в пъти по-висок, което е най-притеснителното в цялата ситуация.

Въпреки притеснителните статистически данни Мексико все пак се справя адекватно с пандемията и поддържа показателите сравнително ниски. Властите управляват добре възможните мерки, които могат да използват, което дава надежди и на обществеността.