Парламентът вече избра Александър Андреев да е човекът, който официално ще заеме поста на председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това съобщават всички информационни агенции.

Кандидатурата на досегашния говорител и член на комисията подкрепиха цели 119 народни представители, а 54 гласуваха „против“.

Предложението той да заеме поста формално дойде от Федерацията на независимите студентски дружества, но бе припознато от парламентарната група на ГЕРБ. Останалите партии в парламента не се възползваха от правото си да излъчат кандидатура за заместник на подалата оставка Стефка Стоева.

С липсата на друг кандидат на практика Андреев остана единственият участник в състезанието и логично го спечели.

Кой е Александър Андреев

В миналия си мандат на изборната комисията Александър Андреев е участвал в работата ѝ по предложение на БСП. Против кандидатурата му гласуваха единствено депутатите от левицата, както и отделилите се от нея наскоро шестима души.

„Трябват ни 10 хил. машини, а сроковете ни притискат много сериозно.“ - това обяви по време на дебатите Надя Клисурска, според която новоизбраният председател не дава категоричен отговор на това дали машинният вот у нас трябва да се обезпечи със закупуване или наемане на технически устройства.

Ще се справили Новия и ще успее ли ЦИК със задачата

Според нея той се крие зад колективната отговорност на комисията, която приема решения с две трети мнозинство. От ДПС обявиха, че подкрепят избора на Андреев, защото алтернативата да няма избран председател гарантира хаос в този важен държавен орган.

Според тях, обаче ЦИК няма да успее да се справи с прехвърлената ѝ голяма отговорност за обезпечаване на машинния вот. Причината, която изтъкнаха те е, че комисията не разполага със сгради, с достатъчна работна площ, както и достатъчно професионална администрация.

„Стоварването на отговорността на друг е присъщо на случайно попадналите във властта.“, разкритикува управляващите лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

По-късно от БСП поискаха и конкретни отговори на няколко въпроса, адресирани към Александър Андреев.

„Има ли нужда от още промени в Изборния кодекс? Колко точно машини ще вземе ЦИК? Те ще се наемат или купуват? Колко ще струва това на бюджета на страната?“ – попита лидерът на левицата Корнелия Нинова, която подчерта:

„Изборът на председател не е просто едно кадрово решение, той е цялостен процес, необходим за прозрачни и честни избори.“