„Не смятам, че училищата трябва да бъдат ограничавани заради COVID-19. Да, болните деца трябва да бъдат карантинирани, но не и целите класове.” Това заяви доц. Андрей Чорбанов - ръководител на департамент.

„Швеция, например, която не спря училищата и градините, показа, че това не е фактор за разпространението на заболяването. Това може да се види от всичките им данни. Там обаче възрастните хора не живеят заедно с ученици”, каза още той по темата пред медиите.

За или против маските в училищата

Според него е напълно безсмислено децата да носят маски в училищата.

„Не ми се вижда резонно да ги носят там, а след това да общуват без тях. Не виждам полза от тези мерки по отношение на децата.”, категоричен бе Чорбанов.

„Без да искам да противореча на държавната политика, като цяло смятам, че груповият имунитет е нещото, което може напълно ефективно да предотврати каквото и да е разпространение.”, каза още той.

И допълни:

„В противен случай, докато има потенциални носители, докато има млади хора, които ще бъдат разпространители без да боледуват, на практика съществува и рискът.”.

„Аз лично смятам, че по-важният подход беше младите хора да контактуват изключително интензивно през периода, а рисковите групи да бъдат скрити. При нас обаче е трудно да разделим възрастните от младите”, посочи Андрей Чорбанов.

Кой и кога ще бъде карантиниран

След като детското заведение в Сливо поле беше в 14-денвна карантина, вчера стана ясно за всички, че учителка в детска градина "Звездица" в Русе е дала положителна проба за коронавирус. Всички деца от групата, на която тя е преподавала, са под домашна карантина, а персоналът - също.

Преди това е станало ясно, че в градината е било заразено и едно от децата.

„Правим дезинфекция на детската градина. Тя ще бъде повторена след 48 часа. Ще има извънреден инструктаж на персонала”, каза Райна Великова – директор на ДГ „Звездица", Русе.

„Бихме затворили детската градина само, ако ситуацията се усложни. Засега нямаме основания за подобна тревога. Родителите трябва да са спокойни”, заяви зам.-кметът на Русе Енчо Енчев.

Той съобщи още, че обстановката в Професионалната гимназия по промишлени технологии не е тревожна, тъй като там има заразен ученик, но той не е посещавал учебни занятия и не е имал контакти в училището.