Не е като да е за първи път, но доста рядко се случва Върховният касационен съд да върне за втори път за разглеждане дело на Апелативен съд. Това се случи по казуса за смъртта на 18-годишният Алекс от Бяла, който загина в нощта на 9 юли 2017 година при спречкване след дискотека.

Той е бил ударен от 33-годишнитя тогава Валентин Маринов и седмица по-късно почина в болница. Върховните магистрати разпоредиха делото да се разгледа от друг състав на Апелативен съд-Велико Търново.

Припомняме, че Русенският окръжен съд постанови 20 години затвор за Маринов за умишлено убийство, но второинстанционният съд го преквалифицира в убийство по непредпазливост и намали присъдата на три години.

При повторното връщане от ВКС, друг състав даде 4 години затвор за Маринов. Така днес този казус влиза за трети път при втората съдебна инстанция.

А близки и приятели на Алекс отново излязоха на улицата с надеждата призивът им за справедливост да бъде чут.

„Събираме се за пореден път, за да искаме справедлива присъда. 4-годишната присъда не може да бъде наречена справедлива. За нас е важно освен спазването на законите да има и морал. Хората нападнали Алекс са с криминални присъди. Не може такива хора да бъдат на свобода.”, казва лелята на Алекс – Силвия Панайотова.

Близките добавят, че делото се връща отново, за да се разгледа поведението на убитото момче. Трябва да бъде установено как точно се е случил инцидентът, обясняват те.

Рисково селфи

През последните години се наблюдава опасна мода сред тийнейдъжирите у нас - екстремни селфита. За жалост обаче често опитите за снимки на опасни места завършват фатално за младежите.

Последният такъв случай е от нощта на петък срещу събота. 19-годишно момче беше ударено от волтова дъга, докато опитва да си направи селфи на железопътен мост в столичния квартал „Дружба”.

„Три са възможните опции да събереш лайкове – да покажеш лукс и статус, да направиш изключително добра снимка или да извършиш нещо рисково. Явно това момче не е успяло да влезе в първите две категории.

Далеч съм обаче от идеята за екстремно селфи, защото на това тъмно място през нощта не знам дали е щяло да стане хубава снимка.”, смята психологът Младен Владимиров.

Къде се крие решението

Според него е необходима дискусия във Facebook и Instagram, както и филтър в социалните мрежи, така че подобни екстремни снимки да бъдат сваляни.

Владимиров смята още, че в училищата трябва да започне да се говори за рисковете в интернет.

„То не трябва да е епизодично, в час на класа веднъж. Трябва да изградим нов тип култура по отношение на децата”, посочи психологът.