„Има ученици, които са под карантина, но нека видим колко от тях са заразени – 30-ина. Това са началните условия.

След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария. Мерките са адекватни и нищо не ме смущава. Моменталното поставяне под карантина е добро, защото така се пресича клъстера.”, допълни той.

„Влизаме в учебната година с около 30 случая на заразени ученици от система, която е от 700,000 обучаващи се и десетки хиляди учители. Това е нищо.

Ако мерките се спазват стриктно, то през октомври не се очаква нищо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID, както и на останалите вируси.

Спазват ли се мерките в училище

„Мерките, погледнати през различни гледни точки, се виждат по различен начин, така се и изпълняват. Едни учители могат прекалено строго да гледат на тях, други да ги неглижират. Родителят също ги вижда по своя начин. Много е трудно да се унифицират и да се изпълняват строго.”, каза Васил Николов от ИК за качествена и иновативна образователна система.

„Мнението сред родителите е, че РЗИ няма капацитета да се справи с масово заболяване сред учениците, доверието е ниско. Това прокарва допълнително притеснение.”, смята още Николов.

„Това, което видях, е че повечето училища се справят много добре с насоките. Интерпретират ги абсолютно правилно.”, е мнението на ръководителя на отдел "Вирусология" в НЦЗПБ доц. Любомира Гломб.

„Насоките съдържат два основни елемента – препоръчителни мерки и задължителни такива. Препоръчителните – всяко училище прецизира и разписва в правила”, каза директорът на Националната финансово-стопанска гимназия в София Мая Гешева.

Пловдив проплака с коронавирус

В Пловдив един ученик от първи клас, учещ в СУ "Св.Св.Константин Кирил Философ" е диагностициран с COViD - 19. Детето имало температура, заради която родителите му го взели от училище.

Цялото семейство е изпратено от личния лекар в събота да се изследват. Резултатите от тестовете показали, че и родителите са с COVID- 19. Проведен е разговор с РЗИ, спазват се всичките им насоки.

Те са препоръчали целият клас да е под карантина и ще се обучава в електронна среда. Родителите на учениците от класа са информирани.

Как се отразява онлайн обучението на децата

„През последните години се забелязва значително увеличение на децата с късогледство. А в България късогледството не е толкова широко разпространено, както в Азия, където при определени държави то е до 75% от населението.

Такъв е случаят и в Сингапур. До голяма степен това е свързано със съвременния начин на живот.”. Това заяви пред медиите началникът на клиниката по очни болести в УМБАЛ „Александровска” доц. д-р Александър Оскар.