„Това, което се очертаваше като лош вариант за септември, е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври”.

Така математикът, част от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов коментира разпространението на COVID-19 у нас.

„Към края на октомври бихме очаквали, че ще достигнем 1,000 починали, това е под средното световно равнище.”, прогнозира математикът.

„Когато 100 човека излязат излекувани, 101 са заразени. В момента епидемията леко се разширява.

Това става след един доста дълъг период на свиване, което беше много добре за България. В есента влизаме с относително добри показатели на фона на останалите.”, посочи проф. Витанов.

„Ако мерките се спазват, то през октомври не се очаква нищо драматично. Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID, както и на останалите вируси.

Декември няма много работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия срок, така се спасява присъствената учебна година.”, обясни още той.

Коронавирусът не подбира жертвите си

Началникът на реанимацията в Гоце Делчев доктор Милан Първанов загуби битката с коронавируса. Той беше единственият постоянен анестезиолог в лечебното заведение в Гоце Делчев.

Всички го описват като изключително всеотдаен лекар. Как ще се справя оттук нататък местната болница?

Кой бе д-р Милан Първанов

„Загубихме един изключителен човек и лекар. Той бе уникален професионалист. Не знам как ще продължим работата си без него. Даде страхотен пример за всеки един колега, работи до последния момент.”, коментират негови колеги.

Медицинските сестри от болницата също разказват, че са загубили светлината и опората в работата си.

„Той бе наш учител. Осиротяхме и не знаем, какво ще се случва сега. Загубихме най-близкия си човек след родителите.”, казват сестрите.

„Това бе един изключителен колега и професионалист. На него можеше да се разчита във всеки един момент. Абсолютно незаменим човек. Той бе стожерът на болницата”, казват колеги на д-р Първанов.

„Ние сме предприели мерки, за да не се случат опасенията на колегите. Разчитам на д-р Радойкова да поеме длъжността на д-р Първанов, за да може хората да са спокойни.

Тя е местен кадър и смятам, че ще може да го замени подобаващо.”, коментира Петър Филибев, директор на МБАЛ „Иван Скендеров” Гоце Делчев.

Той добавя, че д-р Първанов е бил изключително взискателен относно предпазните средства и никога не е правил компромиси.