„Трябва да изберем парламент, който да може да формира конституционно мнозинство по всички важни теми, в това число и по механизма за контрол на главния прокурор”.

Това заяви Росен Желязков от ГЕРБ

„Всички ще се борят за първо място, за първия мандат. Ние ще се опитаме да постигнем конституционно мнозинство за важните въпроси.”, продължи той.

„Няма да бъдем партийни егоисти, но проблемът е, че Кирил Петков заяви, че те искат избори заедно с местните. Тоест отсега виждаме, че коалицията между ПП и ДБ няма да искат да участват в управленска формула, защото ще търсят възможност да вземат по-голям пай в местната власт през предсрочни парламентарни избори.”, каза още Росен Желязков.

„Ще търсим подкрепа за наш кабинет. Не се отказваме от формулата за независим експертен кабинет, подкрепен от политическите формации.

И ако вземем първия мандат, ще предложим същата формула, която предложихме, ще търсим подкрепа от всяка партия, която може да се присъедини към конституционното мнозинство", обясни Желязков.

Попитан за промените в съдебната система, свързани с механизма за разследване на главния прокурор и дали ще бъдат изобщо приети, Желязков каза: 

„Следващите 2 месеца ще отрезвее политическият разум и ще достигне на нивото на очакванията за юридическото равнище за приемане на устойчиви разпоредби”, заяви той.

Испания ще праща танкове „Леопард 2А4“

Испанските власти планират да предоставят на Украйна 4 до 6 обновени „Леопард 2A4“ като част от първата доставка. Това съобщиха част от испанските медии позовавайки се на правителствени източници.

Отбелязва се, че окончателната цифра ще зависи от състоянието на 53-те бойни машини, съхранявани от около 10 години в Сарагоса. Министерството на отбраната на Испания води преговори за спешното възстановяване на танковете. Досега Германия е обявила прехвърлянето на 14 такива танка "като първа стъпка", а Канада - на 4.

Полша ще достави на Украйна още 60 танка

Според вестника разходите за ремонт на испанските танкове "Леопард" може да надхвърлят половин милион евро на бройка.

Очакваният срок за възстановяване на танковете – два месеца и половина – съвпада с продължителността на курса, разработен от армията на кралството за обучение на украински танкисти. Той ще се проведе в Националния център за обучение в Сарагоса.