Спасиха бебе с тегло 1,200 грама с купена с пари от дарени 600 тона капачки неонатална линейка. Новороденото момиченце, което е било в тежко състояние, е транспортирано от Кърджали в Пловдив.

Настанено е в университетската болница „Свети Георги“, където лекарите все още се борят да стабилизират състоянието му.

Според Цвятко Луджев, който е парамедик от ЦСМП-Пловдив, преди няколко дни е получен сигнал за недоносено родено дете в Кърджали.

Състоянието на детето – каква е била ситуацията

"При първия опит да го транспортираме до Пловдив се обадиха по средата на пътя, че е възникнало усложнение. След няколко дни бебето беше стабилизирано и го транспортирахме. Специалист изцяло се грижеше за детето, а аз настройвах апаратурата, за да е комфортно за бебето в кувьоза", обясни той.

По думите му транспортирането продължава около час.

"Монитор следеше жизнените показатели. Шофьорът бързо ни транспортира до УМБАЛ "Св. Георги".

Състоянието на бебето е стабилно, няма риск за живота му. До момента детската линейка е спасила 45 живота. Тя е на разположение 24 часа, изпраща се по сигнал сигнал на неонатолози.

В момента има 4 такива линейки у нас, а тече и процедура за пета. В големите областни градове би било хубаво да има поне по една такава линейка.", смята парамедикът.

Комплексното състояние на детското здравеопазване

Новата неонатална линейка беше дарена от кампанията „Капачки за бъдеще“ и се използва за транспортиране на деца в критично състояние. Според основателя на инициативата тя ще е на разположение за курсове из цялата страна.

На този фон обаче детското здравеопазване е поставено на карта заради липса на кадри. Неонаталната линейка, с която се сдоби единствената у нас специализирана болница по детски болести, струва около 17 хиляди лева.

Предстои тя да бъде оборудвана. В нея ще бъдат монтирани реанимационна техника, кувьоз и носилка.

Лични лекари и педиатри у нас обаче още тогава попитаха дали не е редно държавата да задели пари за подобни покупки като детска линейка. Междувременно откроиха и други проблеми в детското здравеопазване – от липса на кадри до липса на достатъчно добра апаратура. Според тях ниското заплащане е една от причините за отлива на специалисти.