В Киев, бетонни блокове, използвани преди това за изграждане на барикади, бяха превърнати в приказни герои, за да развеселяват децата по време на предстоящите празници.

На всяка една инсталация има QR код, с помощта на който може да се намерят всички десет героя по улиците на Киев.

Заради продължаващите руски удари по енергийната инфраструктура електроснабдяването в украинската столица е в критично състояние. Националният оператор на електропреносната мрежа обяви, че може да осигури по-малко от половината от необходимото потребление в Киев.

Зеленски на „екскурзия“ до САЩ

САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.

Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др..

Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи.

Решението за изпращане на батарея "Пейтриът" е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Не е ясно кога точно батареята "Пейтриът" ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

В това време…

Продължават проблемите на хотелиери с пари, които чакат и имат да получават от държавата за настанените украински бежанци. На места плащането върви с 5 месеца назад, като собствениците на хотели споделят, че сумата, която им се превежда, е много по-малка от калкулираното от тях.

Според хотелиера Кирил Зашев дължимото от държавата към него възлиза на 30 000 лева.

"Не са ни дали адекватни отговори защо не сме си получили парите. Смяна на софтуера, техническа грешка бяха сред отговорите. От юни насам не съм получавал пари, тогава имаше превод 9000 лева, след това 3000.