Съединените щати ще следят внимателно дали Беларус ще окаже допълнителна военна подкрепа на Русия за инвазията в Украйна. Това обяви говорителят на Държавния департамент – Нед Прайс. Ако Вашингтон види индикации за това – ще вземе съответните мерки.

Предупреждението идва на фона на визитата на Владимир Путин в Минск. Това е първо подобно посещение от началото на инвазията. Според Киев, то цели по-нататъшна агресия срещу Украйна и включване на беларуската армия във войната.

Какви бяха думите на Путин от Минск

От Минск, Путин декларира, че страната му няма интерес от поглъщането на когото и да е. Съединените щати определиха това твърдение като "връх на иронията".

„Смятам, че подобно твърдение може да се определи като връх на иронията, когато идва от лидер, който точно в този момент се опитва насилствено да погълне територията на мирна съседна държава.

Чухме такива думи от Путин в първите дни на конфликта, както и в седмиците преди началото му. Виждаме как режимът на Лукашенко на практика предоставя на Русия суверенитета си, своята независимост.

Виждаме руските войски навътре в това, което трябва да е суверенна беларуска територия. Виждаме обстрела, който отправят от тази територия.

А сега чуваме и коментарите на Путин и Лукашенко, но смятам, че всичко по-горе говори много повече от това, което тези двамата казват.”, заяви Нед Прайс, говорител на Държавния департамент.

В САЩ ще повдигат ли обвинения срещу Доналд Тръмп

Щатската комисия, която разследва щурма срещу Капитолия през 2020-а година, препоръча да бъдат повдигнати четири криминални обвинения срещу бившия американски президент Доналд Тръмп.

Според американските конгресмени бившият президент на САЩ е възпрепятствал работата на Конгреса, провокирал е създаването на конспирации и е подтикнал привържениците си към бунт.

Искането не е обвързващо, но може да увеличи натиска върху прокурорите, които вече разследват Доналд Тръмп.

Военният ни министър е в Украйна

Министърът на отбраната Димитър Стоянов е на посещение в Украйна, става ясно от профила в Twitter на украинския му колега Олексий Резников.

"За мен е чест да да приветствам министъра на отбраната на Република България в Украйна. Благодарим за решението на страната да предостави помощ за сигурността ни. Очакваме с нетърпение по-нататъшното развитие на сътрудничество в областта на отбраната между нашите държави.", гласи още туита на Резников.