Отстъпката от 25 стотинки на литър гориво да се приспада от ДДС-то на бензиностанциите. Това е новото предложение на правителството. Механизмът, по който ще работи мярката все още не е приет, но вече стана ясно, че ще се контролира от  Българския институт по метрология.

Повече от 2 седмици след като  мярката за помощи за гориво беше обявена, все още не е ясно  как ще бъде реализирана и кога. Очакванията са за 1 юли.

Вариантите все още се обсъждат в правителството и  варират от представяне на лична карта на касиер, през предоставяне на талона на колата и последния, който чухме днес от заместник-министъра на енергетиката – отстъпката чрез касова бележка и приспадане на парите директно от ДДС-то на бензиностанциите.

Решението на ЕК

На фона на това Европейската комисия предупреди страната ни, че ръстът на държавните разходи е на път  да излезе от контрол. Управляващите признаха – готвените антикризисни мерки може да са финалът на това, което страната ни може да си позволи.

„Вече доста се изчерпаха възможностите на бюджета и трябва да се спре с това раздаване на средства на всеки, който изреве. Още повече в светлината на последните препоръки на ЕК.”, заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

„Аз бих искала да предупредим, че  от тук насетне вниманието трябва да е съсредоточено върху храните – субсидиране, подпомагане, контрол на цени.”, подчерта вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова.

Според икономиста Любомир Дацов Европейската комисия дори е била „любезна” в предупреждението си.

„Типичният брюкселски език, в който големите проблеми са извадени чрез хубави изречения”.

В доклада вижда предупреждение за опасност да попаднем в процедура за свръхдефицит. „Тоест да попаднем в режим на свръх надзор. Правителството първо трябва да спести едни 5 млрд. и след това ако иска да раздава пари”.

Антикризисните мерки за горивото в България

На този фон продължават неяснотите  около  антикризисните мерки. Най-голяма загадка остава  механизмът за отстъпката в цената на горивото.

„Разбрали сме се, че ще бъде 25 стотинки тази отстъпка да се приспада от задължението за ДДС на оператор или фирма, което те имат в края на всеки един месец”, посочва зам.-министър Данаилов.

И този вариант не се хареса на собствениците на малки бензиностанции. „Представете си, че една бензиностанция средно има около 15 хиляди клиента, ако 5 хиляди ползват тази отстъпка на 50 литра това са 12 и 50. Получава се едно ДДС от 60 хиляди лв. Със сигурност тази бензиностанция няма да е генерирала такова ДДС за плащане, тоест държавата ще остане да дължи тези пари”, категоричен е Венцислав Пенгезов – собственик на бензиностанции.

Появява се и нова  опасност от злоупотреби, смятат експертите.

”Някой да не събере касовите бележки и да му се издаде и фактура”, посочва Данаилов.