"Получихме сигнали за само един оператор по отношение на граничния контрол на товарите на ГКПП "Капитан Андреево", дори са дописвани наредби.

Това струва минимум 200 млн. пропуснати ползи. Работата постоянно се саботира от споменатия монополист. Психически тормоз се оказва върху наши хора, които си пускат отпуск и напускат, защото се страхуват.

Това заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов.

Служители на БАБХ – сигналите са повече от ясни

По думите му през последните години има 10 сигнала, на които е отговаряно уклончиво.

"Имаше предупреждения към служители на БАБХ след като поискахме документация. От Азия пристигат камиони с хранителни продукти, а при граничния контрол трябва да има документален и санитарен контрол, както и лабораторен, ако са част от подлежащите на такъв.

Има и лице, отговорно за товар. Всичко, с изключение на санитарния и лабораторния контрол, се е извършвало от един оператор, което е конфликт на интереси.", обясни той.

Според него правилното нещо е на този ГКПП държавата да установи контрол върху дейностите на контрол на храните.

"Днес ще входирам по-обширен сигнал и ще поискам постоянно полицейско присъствие на границата. Блокира се работата на пункта заради проверките, защото турски шофьори се сърдят.", разкри Христанов.

Той отрече възможността за продоволствена криза, причинена от войната в Украйна.

"Рискът за взривяване на атомен реактор в Украйна намалява и зърно за изхранване и за фураж няма да е необходимо да се купува допълнително.  Не се бавим, но административни процедури правят изкупуването невъзможно.

Ще има ли зърно за България

Очакваме до седмица-две да можем да изкупим зърното. Имаме 4-5 пъти излишък на зърно, в сравнение с потреблението", посочи зам.-министърът.

Христанов коментира твърденията, заради които КПКОНПИ го разследва, че е член на борд на търговска фирма, но уточни, че всичко е законно регламентирано, а самият той незабавно е поискал да напусне. Въпреки това това още не се е случило.

Италия и руския газ – как ще се справят с плащанията

Италия допусна възможността да отвори втора сметка в банката на „Газпром”, без обаче да бъде нарушен санкционният режим на Европейския съюз. Италианският енергиен холдинг обясни, че е започнал процедурата по отварянето на втора сметка в рубли.

Страната обаче ще извърши плащанията за синьо гориво в евро според договора си с компанията. Русия пък е обещала на Германия и Италия специални условия, които не ги обвързва с курсове.

На този фон Брюксел настоява Москва да се ангажира с документ, в който приема, че плащането е извършено в момента, в който сумата е преведена в евро в първата отворена сметка в „Газпром”.