„Кирил Петков реши, че сам ще реши всичко, без да се вслуша в мнението на всички хора, които са полагали усилия през последните 30 години да разрешат въпроса в РСМ. България трябва да разреши този въпрос.

България очевидно ще полага много усилия, защото очевидно властите в Скопие нямат никакво желание да имат нормално отношение с нас”. Това заяви журналистът Любчо Нешков.

Ще има ли безусловна подкрепа за РСМ

По думите му не е възможно кабинетът да подкрепи безусловно членството на РСМ в ЕС, без да каже на парламента и президента.

„Мисля, че на практика това е невъзможно. И изявлението на премиера от петък вечер потвърждава това мое мнение.

Дали ще има КСНС защото вицепрезидентът се усъмни в това дали трябва да има – не е важно. По-важното е дали Кирил Петков има нещо, което да съобщи на този Консултативен съвет. В случая ситуацията е по-драматична в друга посока – Кирил Петков позволи през тези 6 месеца да бъде подведен от македонските власти, че е възможно бързо решение и е възможен компромис". 

Според него премиерът в началото на годината е обещавал новини всяка седмица, но в петък е признал, че това не води до никакъв резултат.

„Икономическите отношения са на нивото от преди пандемията. Инфраструктурата е на нивото от Бивша Югославия от преди 30-40 година. В културата, в транспорта – имаше обещания, които не се случиха”, подчерта той.

Знае ли какво казва Петков в медийното пространство

"Петков говори различни неща пред нашите и пред западните медии, дава противоположни послания, които създават очаквания. Няма очаквания ветото да бъде вдигнато на 24 май, по-скоро ще се обяви, че в близо бъдеще ще се обсъжда това, но не и в първото полугодие". Това заяви анализаторът доц. Спас Ташев от БАН.

По думите му РСМ е член на НАТО, така че е защитена от всякаква агресия.

"Подсъзнателният елемент във версията на Скопие е, че България извършва идеологическа агресия към тях. Имаме координирана пропаганда на опозицията в РСМ. Очакваме жест от страна на Скопие.

Не виждам нищо в посока на нашите искания, нито индикации Македония да работи за компромиси. Евродипломацията оказва натиск на България да е по-отстъпчива, но и към тях, за да изпълнят условията. Говори се, че обслужваме руския интерес, като не вдигаме ветото", посочи той. 

Според него е била грешна политиката ни през последните 30 години.

"Подходът на Петков е проактивен и рационален, но е неподготвен. През последните 4 месеца няма съществена промяна в отношенията ни със Скопие.

Нашият премиер очевидно е поел ангажименти за падане на ветото и иска да разтовари отговорността от себе си. Ще има девалвиране, ако постоянно свикваме КСНС заради РСМ.", смята доц. Ташев.