Преди няколко години дъщеря ни се прибра от колежа за празниците. Миналата година тя сподели, че родителите на нейна приятелка не слагали „старата” украса, а напротив, винаги украсявали дома си с нова, „стилна” такава.

Като се замисля, че вече възрастните ни деца са надраснали традициите, аз при все това сложих отново старата, леко овехтяла украса, която е била част от празниците ни години наред. Господи, дали не сгреших!

Спомените от Коледната вечер свързват семействата заедно. Спомените включват това, което ние като семейство правим заедно, историите, приказките, смешките и вицовете, които четем и на които се смеем, песните, които пеем.

Тези специални моменти и споменът за тях могат да бъдат подсилени и отново събудени когато извадим на показ същите онези значими и важни неща, които децата ни са сътворили или ние сме създали за тях, година след година, след година.

Това, което смятам и споделям е, че рекламните агенти се стремят да накарат възрастните да повярват, че колкото повече пари похарчат и колкото по-скъпи подаръци и играчки купят на децата си, толкова по-щастливи, светли и запомнящи се ще бъдат празниците и спомените от тях.

Но, разбира се, това няма нищо общо с реалността. Децата имат нужда от комфорта, осигурен от структурата в техния живот. Установяването на празнични традиции дава на децата това усещане за структура, за нещо стабилно, непреходно. Та, как едно семейство създава своите празнични спомени?

Печене на празнични сладкиши и курабийки

Ако нямате време да замесите тестото и да го разточите, както баба ви едно време е правила, можете да купите няколко кори готово замразено тесто за сладки.

Оставете децата да се забавляват с празничните формички за изрязване на сладкишите. Позволете им да ги украсят с цветна захар, шоколадови или захарни пръчици, свещи и ядки.

Изключете телевизора и изпейте няколко песни

Можете да повтаряте мелодията и текста няколко пъти, така че децата да ги запомнят.

Направете празнични орнаменти

Купете евтини и достъпни топки за украса и напишете името на различни топки имената на децата и годината с бяло лепило. Напръскайте надписа с цветен брокат. Когато лепилото изсъхне, брокатът ще полепне по топката и така ще можете да увековечите един незабравим момент.

Позволете на децата да помагат с готвенето на основното ястие

Помолете децата си да помогнат със слагането на масата. Можете да ги накарате да сгънат празнични салфетки или да постелят такава в кошничката за хляб преди да извадите питките от фурната.

Това, което е от значение и е наистина важно е, че по този начин детето се чувства част от приготовленията за празника и празничната трапеза.

Помогнете на децата си да приготвят подаръци един за друг

Красив камък, украсен с хартиени цветя или артистичен моливник от стара кутия, боядисана в ярки цветове може да бъде изключителен подарък.

Има множество места, от където можете да почерпите вдъхновение за подобни прости, но изключително оригинални подаръци, които децата ви могат без проблем да приготвят сами.