Един от важните аспекти на ваканциите, който може да съсипе щастието ви от почивката, е вместването във времето. Изследователите доказват, че първите няколко дни от почивката оставят най-големите, ярки и запомнящи се отпечатъци.

Ако тези дни са изпълнени с положителни емоции, ваканцията ще бъде наистина желана и ще остави като цяло повече положителни спомени и впечатления. Ако, обаче не са, могат просто да провалят цялото начинание.

Да направите самото начало на пътуването добро, може да се окаже разумна и печеливша стратегия. Наред с това, но до голяма степен по-смесени, могат да бъдат и чувствата, породени към края на самата почивка.

Често, финалът на пътуването или екскурзията също се отпечатва ярко в съзнанието и паметта ни. Така че ако направите нещо различно и забавно, като да посетите концерт, да летите с балон или друго, това може също да допринесе за възможността да се насладите на спомените и впечатленията си на максимум.

Понякога, изследователите споделят, можем да се отървем от тази хедонистична нагласа и тенденцията да се връщаме към първоначалното си ниво на щастие като се замисляме за и чувстваме благодарност към нещата и хората, които ни правят щастливи.

Планирането е половината забавление

Четивата, посветени на щастието, засягат в значителна степен и идеята за планирането. Кумар споделя, че се е чудел дали планирането на дадена покупка в далечно бъдеще може да накара купувача да извлече повече удобство и удовлетворение от очакването на предстоящото събитие или преживяване отколкото ако то е планирано и организирано в последната минута.

Сега вече има реални доказателства, че това наистина е така. Хората се чувстват въодушевени, когато очакват с нетърпение удовлетворението, което ще получат в следствие на направените от тях покупки, като ваканция, пътуване или почивка.

Един от начините да удължат тези приятни емоции и чувства е като увеличат времето и респективно броят на възможностите, за които да мислят, които да обсъждат и коментират и така да вкусват бъдещата консумация на конкретните преживявания.

Това е интуитивна находка, но доста полезна за тези от нас, които имат склонност да планират всичко в последната минута.

Преживяванията остават

Ключът във всичко е, че е най-добре да гледаме на ваканцията не като на просто един дискретен период от лично време, а по-скоро като нещо, за което можем да говорим, мислим и обсъждаме в значителна степен както преди, и, дал Бог всеки му, години след това.

Или както д-р Кумар споделя: дори и ваканцията да ни изглежда мимолетна, сякаш пътуването ни е дошло и си е отишло само за миг, ние можем да консумираме и да се насладим на очакването си за това пътуване, от преживяванията, които ни предстоят и в последствие да се чувстваме комфортно и приятно, когато ги споделяме с други и разказваме за тях.