Бременна в осмия месец жена бедства цели часове наред, докато беше блокирана от снежни преспи в колата си по пътя Варна – Добрич. Спасена е благодарение на намесата на доброволци.

„Вече съм добре и съм вкъщи.”, заявява категорично потърпевшата Диляна Георгиева.

Тя е била приета за няколко дни в болница във Варна за задържане на бебе, защото била в доста тежко състояние.Била изписана в сряда сутринта и тръгнала с колата си към Добрич.

Чакали около 2-3 часа на Любен Каравелово, където не били минали снегопочистващи машини. Багер разчистил пътя и тя успяла да стигне до Новаково, където автомобилът бил отново блокиран в снега.

„Стояхме в колата, на тясно. По-едно време усетих леки спазми, а нямах хапчета, които трябва да приемам за състоянието си.”, разказва за преживяното Диляна.

Тя, съпругът ѝ и свекър ѝ се свързали със спешния телефон 112, от където ги свързали с пожарната. От там посъветвали семейството да се върне във Варна.

„Аз обаче няма при кого да остана там.”, заяви младата жена.

Има ли други бедстващи хора по пътищата

Обилният снеговалеж и виелиците създадоха проблеми на много места във Варненско. Все още има блокирани пътища, което е проблем за транспортната мрежа в морската столица.

„Ситуацията е критична. Основният проблем е вятърът, който създава снегонавявания.

Общините Долни Чифлик и Суворово обявиха частично бедствено положение. Остават затворени доста от пътищата, включително пътя Варна-Добрич.

Шкорпиловци, Голица и Доброглед са без ток. Екипите работят денонощно.

Няма бедстващи по пътищата, успяхме да помогнем на всички.”, заяви пред медиите областният управител на Варна Стоян Пасев.

Той призова всички шофьори да бъдат страшно внимателни и да не тръгват на път, ако не е изрично необходимо.

Пасев коментира и случая с блокираната на пътя бременна жена.

„Доколкото разбрах не е била дадена в графика за раждане. Получила е контракции вечерта и са тръгнали на своя глава. Благодарим на хората, които са ѝ помогнали.”, каза Стоян Пасев.

В Хасковско също десетки населени места останаха без ток.

„Към момента в 6 села няма електричество. Има много паднали дървета.

Ситуацията, обаче се нормализира. Няма бедстващи хора и всички пътища са отворени.”, каза Димитър Петров, зам.-областен управител на Хасково.

Какво става в Белмекен – 80 метра сняг затрупаха базата

Снежна буря блокира около 80 души в спортната база на Белмекен.

„Снегът спря. Трябва само да се почисти пътя. В базата има ток, топло е. Имаме достатъчно храна”.

Това разказа тази сутрин треньорът на националния отбор по класическа борба Армен Назарян.

По думите му преспите сняг са високи около 3 метра.