Няма вариант, в който Кремъл да предприеме преговори с протестиращите в Русия. Това заяви говорителят на президента на Русия Владимир Путин – Дмитрий Песков. Той нарече хората, които искат освобождаването на опозиционера Алексей Навални "нарушители на закона".

Всъщност, проблемът е в това, че протестиращите не били невинни, а те нападали полицаите. Според говорителя на Кремъл, преговори с такива хора са абсолютно невъзможни. Той отрече също да е имало полицейско насилие по какъвто и да е повод.

Междувременно, от Вашингтон настояха официално хилядите арестувани по време на протестите да бъдат освободени незабавно. И предупредиха, че президентът Джо Байдън оставя на масата всички варианти за реакция по случая с Навални.

Русия, обаче продължава да привлича внимание

Руската полиция предприе още разследвания и обиски срещу намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални и негови близки, съобщиха днес от екипа му. Напомняме, че това се случва само няколко дни преди планираните нови протести срещу властта.

"Не позволяват на адвоката ми да дойде, разбиха ми вратата."

Това извика към журналистите от прозореца си Юлия Навална, съпругата на опозиционера, чийто московски апартамент стана обект на полицейска операция.

Извършва се претърсване в офис на организацията на Навални "Фонд за борба с корупцията", съобщи официално в Twitter Любов Собол, една от основните сътруднички на опозиционера.

Според директора на фонда, Иван Жданов в трети апартамент, където е братът на Навални, също тече обиск. Същият източник съобщи, че акциите се извършват в рамките на разследване на вътрешното министерство за нарушаване на "здравните правила", въведени заради епидемията от коронавирус.

Всичко това било в отговор на съботните демонстрации в Русия по призива на опозиционера.

Какъв е проблемът с протеста в подкрепа на Навални

Установено беше, че организаторите и участниците в неразрешените демонстрации са създали заплаха за разпространение на новия щам на коронавирусната инфекция, посочи вътрешното ведомство преди претърсванията, като допълни, че в демонстрациите в Москва са участвали заразени хора.

Успоредно с това, контролният орган в телекомуникационната сфера "Роскомнадзор" обяви, че е санкционирал социалните мрежи и сайтове Facebook, Instagram, Twitter, TikTok, Vkontakte, Однокласники и Youtube за разпространяване на съобщения, подбуждащи, според него, непълнолетни да демонстрират в подкрепа на опозиционера Навални.

Разследванията във връзка със съботните демонстрации се увеличават, а привържениците на Навални - отявлен борец срещу корупцията и заклет враг на Кремъл, обявиха нови митинги идната неделя.

Руският Следствен комитет, който се занимава с важни разследвания, обяви днес, че се водят около двадесет разследвания във връзка с демонстрациите, главно за призиви за всяване на смут, хулиганство, насилие срещу полицията и за подбуждане на непълнолетни към извършване на незаконни действия.