Словакия днес затегна много сериозно режима си от ограничителни мерки и вече изисква отрицателни резултати от тест за коронавирус, за излизане навън, в условията на адски скок в броя на заразените.

Изключение се прави за лица под 15 и над 65 години. Останалите граждани, обаче трябва да имат отрицателен PCR тест или антигенен тест, независимо къде отиват - на работа, при лекар или в магазин за хранителни стоки.

Новото изискване ще се прилага до 7 февруари. В Словакия, която е с 5,4 милиона души население, миналата седмица бяха направени над 2,5 милиона тестове за COVID-19, 30 000 от които бяха положителни.

Полицията обяви, че хората на улицата ще бъдат обект на контрол и ще подлежат на големи глоби при нарушаване на правилата.

"Ще извършваме строги проверки на случаен принцип на документите за отрицателен тест. Глобите ще достигат до 1000 евро.", заяви говорителката на полицията Дениса Бардьова.

Словашкият премиер Игор Матович каза пред журналисти, че процентът на положителните тестове в Словакия като цяло е 1,18 процента.

Ограничителните мерки не предизвикаха никакви улични протести, но много словаци не криеха разочарованието си. В началото на следващия месец районите в страната с най-високо ниво на зараза, ще бъдат подложени на масирано тестване.

Към днешна дата само два процента от словаците са ваксинирани, съобщи здравното министерство.

Ограничават ли правата ни в свободна Европа

Хиляди разочаровани и недоволни поляци снощи излязоха на улицата, за да протестират срещу ограничаването на абортите в страната. Повод за поредната вълна на народното недоволство стана спорно решение на полския Конституционен съд, което влезе в сила снощи с публикуването му в държавен вестник.

Според съда, дори и абортите, извършени заради дефекти на плода, са напълно незаконни. Освен във Варшава, протести имаше и в други градове на страната.

Отвъд океана се интересуват от съвсем друго

През вчерашния ден президентът на САЩ Джо Байдън подписа важни изпълнителни заповеди, насочени към предотвратяване на "екзистенциална заплаха" по отношение на климатични промени.

Новата програма за климата ще се ръководи от националния съветник по климата в Белия дом Джина Маккарти. Трансформирането на американския електрически сектор до нетни нулеви емисии на въглерод до 2035 г. ще стимулира създаването на работни места, заяви Байдън.

Той обеща, че правителственият автомобилен парк ще се състои от превозни средства с нулеви емисии, произведени в САЩ.

„Точно както имаме нужда от единен национален отговор на пандемията, отчаяно се нуждаем от отговор на климатичната криза. Трябва да продължим, трябва да поведем глобален отговор.

Ние, Съединените щати, знаем какво да направим.”, заяви Байдън.