Изненадващ обрат в държавната политика на България по отношение на борбата с COVID-19 – предвижда се да започне масово тестване на населението, като се изоставя настоящата политика да се тестват само заболели и всички свързани с тях контактни лица.

Новината съобщи самият министър на здравеопазването Кирил Ананиев във видеоматериал в официалната страница на премиера Бойко Борисов във „Фейсбук“.

Масово тестване на населението – откъде ще дойдат тестовете

Премиерът Борисов и здравният министър Ананиев са на посещение в Банско, за да проверят как протича работата по масовото тестване на гражданите в местната политика.

„Започва масово тестване на българските граждани за коронавирус. Идеята е да обхванем по-голяма част от населението на България. Разполагаме с 20 000 PCR теста, очакваме още доставки и дарения.

Това е пътят, по който ще вървим от тук нататък – масово тестване. Досега тествахме единствено заболели и свързани“, бяха думите на здравния министър Кирил Ананиев.

Бойко Борисов пък заяви, че „има дрехи, има максимално предпазни средства, работят в пълен обем, така че масово да се тестува града, както и съседния – Разлог. Целта е догодина пак да е пълен курорта“.

България в челните места по успеваемост на мерките

Министър Кирил Ананиев не пропусна да отбележи, че страната ни се намира сред първите места по малък брой на заболели и починали в следствие на коронавирус.

„Благодарение на мерките, които приложи правителството, в доклада на Европейския център за контрол и превенция пише, че България е на първо място по най-малък брой заболели на 100 000 души население и на трето място по най-малък брой починали на 100 000 души, като преди нас са единствено Словакия и Латвия“, заяви Ананиев.