Иван Портних, който отново ще е кмет на Варна, отчете пълна изборна победа над опонентите си.

По думите му резултатите са повече от категорични и ГЕРБ може да се похвали с убедителни резултати не само във Варна, но и във всичките останали 11 общини в областта.

Общините, които са част от област Варна – Провадия и Бяла, също ще бъдат управлявани от кметове от листата на ГЕРБ.

Портних припомни за ожесточените балотажи в районите „Приморски“, „Одесос“, „Младост“ и „Аспарухово“, в които се влезе в жесток сблъсък с кандидатите от БСП.

Като голям успех може да се отчете победата на първи тур в район „Владислав Варненчик”, като от партията на Иван Портних вземат предвид и факта, че имат най-голямо представителство и в Общинския съвет на Варна.

Работата не практика няма да спира

Иван Портних благодари на всички, които са гласували за него и отчете силата и важността на гражданския глас.

По думите му чрез гласуването хората участват в управлението и определят развитието на своя град.

Гласуваното доверие е основата на която ще се работи, за да може да се оправдае то. Иван Портних даде силна заявка за това какво планира да направи през следващите 4 години. Той и администрацията му са уверени, че могат и имат пълното самочувствие, че могат.

Програмата, която ще се следва покрива изцяло това, което е дадено като предизборни обещания с ясно начертани приоритети и план с който да се изпълнят.

Припомняме, че на първи тур на местните избори разликата между първите двама беше изключително малка – в рамките на 500 гласа.

Избирателната активност е в рамките на средната за страната

Кметът на Варна обърна внимание, че дори и с малката разлика, общият брой на гласовете, които е получил е надвишил сумарно този на всички останали кандидати.

Коментирана беше и ниската избирателна активност, която след обстоен анализ се оказва съизмерима с тази от страната.

Иван Портних припомни, че и през 2013 г. на балотажа във Варна активността е била около 26% - с около 2% по-ниска от настоящата.

По думите му основни фактори, които са повлияли на слабата активност, са различни социологически проучвания, налагащи мнение за предизвестен финал на надпреварата, както и негативната кампания, водена от негови опоненти.