Партия "Има такъв народ" официално предложи Камелия Нейкова за личност, оглавяваща Централната избирателна комисия. Президентът Румен Радев прие кандидатурата.

Изслушвания на кандидатите започват малко след края на консултациите.

„Вчера получих писмо от Бойко Борисов, че изтегля кандидатурата на ГЕРБ за председател на ЦИК. За съжаление усилията на ГЕРБ бяха предадени от Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна.

Остава ни вариантът някой от по-малките парламентарни групи да има повече смелост и отговорност, за да поеме отговорност и да гарантира провеждането на честни и прозрачни избори”. Така президентът Румен Радев откри новите консултации за председател на Централната избирателна комисия.

ГЕРБ и тяхното предложение

„Тук сме да потвърдим, че нашето предложение за зам.-председател на ЦИК е Димитър Димитров”, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ.

„Вашата парламентарна група ни поставя в абсурд, що се отнася до процедурите. Искам да благодаря на Борисов, че доказа, че демокрацията за него не струва нищо.

Думите му бяха, че председателят на ЦИК трябва да е от най-голямата парламентарна група”, отговори леко остро Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.

„Всички тук се подписаха под един протокол. Някои партии имат зам.-председатели, други имат секретари. Вие искате да се откажем от това нещо и да издигнем нов кандидат? Представете друг кандидат!”, допълни той.

„Ние и преди посочихме, че кандидат на ГЕРБ за председател на ЦИК не е приемлив за нас. Отчитаме новите обстоятелства като опит за саботаж на изборния процес.

Голямата отговорност за събитията е на ГЕРБ. Нашето решение е да не издигаме кандидатура за председател”, заявиха категорично от БСП.

Мнението на останалите

„И на предишната среща имаше заявка от страна на ГЕРБ да заеме председателското място. Имаше такива и в медиите.

Притеснителни са доводите им да я оттеглят. ЦИК е колективен орган, който трябва да изпълнява закона и да следи за изпълнението му.

Всеки може да не е съгласен с текстове от него, но той трябва да се изпълнява. Ние години наред сме посочвали противоконституционни текстове в Изборния кодекс.

ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв.”, обясни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Надявам се, че ще бъде излъчен друг кандидат за председател на ЦИК и ще тръгнем към избори. Важно е да разберем отговорността си и да започнем да даваме отговори на въпросите.

Борисов взима за заложник демократичния процес. Ние имаме двама кандидати за членове на ЦИК, но никой от тях не отговаря на условията за председател!”, заяви Христо Иванов.