Партия ГЕРБ е внесла искане за обявяване за противоконституционни текстове от Изборния кодекс. Това обяви на брифинг в Народното събрание председателят на парламентарната група на партията Десислава Атанасова.

„Ние смятаме, че по този начин приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират. А то, съгласно нашата Конституция, е равно и пряко – с тайно гласуване.”, добави Атанасова.

Според нея в дните преди празниците са били грубо погазени не само Конституцията и законите на страната, но и правилникът на Народното събрание.

Атанасова посочи, че партиите на промяната имали една цел - да сглобят „някакъв изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми, така че да обслужат собствения си партиен интерес, без никой да си дава сметка за последствията”.

„Смятаме, че с приетите изменения и допълнения в Изборния кодекс българите бяха лишени от равно право на глас. Едни ще гласуват само с машини, други – само с бюлетини. Това е неравнопоставено.”, добави Радомир Чолаков.

По думите му е нарушен принципът да не се създават привилегии и ограничения при гласуване. Обстоятелството, че се въвежда вот само с машини създавало ограничения за тези, които не могат да работят с тях.

„Тази насилствена модернизация, в която се казва - който не може да работи с компютър, няма право да гласува, противоречи на българската Конституция и е неуважение към българските граждани. Нарушен беше принципът на пряко гласуване.”, каза още той.

Правната гледна точка

„От правна гледна точка задължителното машинно гласуване може да представлява проблем. В малките секции все пак ще се гласува само с хартиени бюлетини. Считам, че имахме добър опит – избирателят сам да реши как да даде вота си”.

Това заяви бившият конституционен съдия Румен Ненков. Според него времето за гласуване с машина и с хартиена бюлетина е еднакво.

„И в двата случая в урната влиза хартиен носител. Най-голямата манипулация в историята на изборите се нарича „Костинброд”. Това, че машинното гласуване е гаранция за честен вот, е манипулация.”, добави Ненков.

Законодателството се е изразило точно

Той обясни, че етиката на изборите изисква да не се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

„ЦИК не решава въпроса с установяването на изборния резултат. Аз съм бил в ЦИК по предложение на Петър Стоянов, а той загуби изборите от Георги Първанов.”, заяви Ненков.

Той коментира и реформата в правосъдната система.

„Аз считам, че прокуратурата не трябва да има показност. Тя трябва да върши работата си по обрано и не е нужно да търси общественото одобрение”, смята бившият конституционен съдия.

„В парламентарната квота на ВСС не трябва да влизат партийни функционери.”, добави Ненков.