Най-малко 10 души изгубиха живота си през изминалия месец април в градовете Хелзинки и Турку

Нов наркотик, който убива младежи във Финландия е смъртоносният синтетичен опиат, появил се вече и в Русия, пише в заглавие руският в. "Известия".

Финландия регистрира все повече смъртни случаи заради употреба на неизвестни наркотични препарати, най-малко 10 души са починали през април в градовете Хелзинки и Турку.

Тези дни местната фондация "А-клиниккасатио" съобщи, че в таблетки на лекарство против тревожни състояния е открит наркотичният аналгетик фентанил.

Кой е новият нашумял препарат

Фалшифицирани психотропни препарати, примесени с наркотици, бяха конфискувани от финландските митници и през 2016 и 2019 г. Едно лекарство срещу тревожни състояния, разпространено в Европа, отдавна вече има лоша слава, защото го купуват наркомани, смесват го с алкохол и други медикаменти, а това води до смърт.

Днешната вълна обаче е далеч по-опасна от предишните единични смъртни случаи, отбелязва вестникът. Употребата на фентанил е строго ограничена в Русия.

Той се доставя на европейския черен пазар от азиатски лаборатории, каквато може би има вече и във Финландия, посочва пред вестника неназован наркополицай.

В балтийските и източноевропейските страни фентанилът е познат като "белия китаец" още от началото на века. Естония пострада особено силно, тъй като недостигът на хероин там през 2010-2012 г. бе компенсиран от наркотрафикантите тъкмо с фентанил.

Веществото е крайно опасно, защото в много случаи дори лекарите не могат да спасят хора, които са го употребили, пише "Известия".

Големи количества от опиоидния аналгетик се произвеждат в Китай. През 2018 г. Пекин обеща на тогавашния американски президент Доналд Тръмп да спре това производство, отразило се пагубно върху наркоситуацията в САЩ.

Обещанията останаха неизпълнени и през 2019 г. Тръмп отмени всички, дори легалните доставки на веществото в Щатите. "Фентанилът убива стотици хиляди американци годишно", заяви тогавашният президент.

Какво правят Щатите към днешна дата

В края на април т. г. американската Агенция за борба с наркотиците (DЕA) съобщи обаче, че заплахата изобщо не е изчезнала. Щатските сили на реда конфискуват все повече фентанил, пристигащ и от лаборатории в Мексико.

Президентът на руския клон от Международната полицейска асоциация Юрий Жданов предупреди наскоро, че наркотикът може масово да се разпространи и в Русия.

Веществото все по-често се споменава в полицейските сводки от Сибир и Далечния изток - региони, граничещи с азиатски държави, подчертава "Известия".