Бебе на по-малко от месец с COVID-19 се лекува в инфекциозно отделение за възрастни. С него е и майката, която е с отрицателен тест. Според нея условията в болницата в Хасково били "нечовешки".

„От вчера детето е с отрицателен PCR тест. В момента е спокойно. На 26 ноември вдигна температура и спря да се храни.

Направихме консултация с педиатър и тест, тъй като баща му е заразен. Още същия ден ни дадоха направление за детското отделение в Хасково.

Пристигнахме следобед, но от там ни казаха, че няма как да бъдем приети, защото нямат COVID отделение. Насочиха ни към инфекциозното отделение.

Отидохме и ни казаха, че трябва да направим снимка в спешния център и ако има пневмония, ще бъдем приети. След като я направихме, се видя, че има пневмония и ни взеха. Цялата процедура отне 3 часа.“

Какви са били общите условия в отделението

По думите ѝ в стаята им постоянно са били настанявани болни пациенти.

„За 8 дни се смениха четирима души с коронавирус. Аз се притеснявах за себе си, тъй като моят тест е отрицателен. Условията бяха ужасни.

Нямаше шкафчета, закачалки. Детето нямаше легло, спеше в кошчето на количката.

В събота настаниха поредния човек, който освен с COVID-19, беше и с памперс. Тогава не издържах и писах до медиите.

След сигнала ми изведоха пациента и осигуриха легло за бебето. Освен това, за целия ни престой идваха само по време на визитация в стаята и не даваха информация за състоянието на детето.", поясни още жената.

Тя отправи специални благодарности към здравния министър, който я е потърсил лично.

„Може би е научил от социалните мрежи за случая. Извини се, попита от какво имаме нужда.

Казах му, че се нуждаем от преглед от педиатър и най-после получихме такъв.”, разказа още жената.

Ето го и коментарът на болницата

„Колегите от детското отделение са се притеснили, че може би няма да се справят и затова бебето е било е пренасочено. То е било настанено заедно с майката в самостоятелна стая.

В събота бях уведомен, че там има и друга възрастна жена. Веднага е преместена. Назначили сме вътрешна проверка, за да установим наистина ли е имало настаняване на различни пациенти.

Цялото лечение на детето е било правилно. В нашата болница няма места.

За да те настанят, трябва някой или да почине, или да бъде излекуван.", коментира директорът на МБАЛ - Хасково Георги Гелов.