„28 март беше една от най-очакваните дати за провеждането на изборите. Тя се обсъжда още от самото начало на тази година.

Другата възможна дата бе 23 май, но тя означава два месеца без парламент. Има, обаче няколко въпроса около изборите, които са от изключително значение.” Това заяви пред медиите проф. Михаил Константинов.

Той добави, че правото на глас е конституционно такова на всеки български гражданин с изключение на излежаващите наказания и тези под запрещение. Важно според математика е да се помисли за хората, които ще бъдат карантинирани или ще се лекуват по това време. Той добавя, че Северна Македония и Чехия вече са правили избори в два дни. Същото щели да направят и следващата година в Канада.

„Аз предлагам български представители да отидат до посолството на Румъния в София и да помолят за споделяне на практиката им. Това което видяхме там – едни големи помещения, като мерките бяха спазени много добре. Там обаче се регистрира най-ниската активност за последните повече от 30 години“, каза проф. Константинов.

Според него мерките и организацията за провеждането на изборите трябва да бъде съгласувана със медицинските специалисти и всички сценарии да бъдат разгледани.

Има ли президентски саботаж на изборите

„Право на президента е да издаде указ за насрочване на парламентарните избори. Това обаче не трябва да става без обстановката да бъде преценена правилно.

Не трябва да има политически инат, а всичко да е сметната и да бъде в полза на народа. Вероятно целта на президента Радев е само твърдите ядра да отидат на избори.” Това заяви съвсем категорично пред медиите лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Ще гласуват ли хората изобщо

Според него избори в края на март означават предизборна кампания през февруари и март, които не са месеци, в които хората биха участвали.

„В този период е много студено и никой няма да си направи труда да излезе и да подаде гласа си. Това неминуемо ще донесе до много ниска избирателна активност. Примери за това могат да бъдат дадени и от съседна Румъния.“, каза Марешки.

Според лидетът на ВОЛЯ тези два месеца са в срок по закон и те са в рамките на мандата. „Именно внушението, че този срок е повече е опасно.“, казва той.

Той добавя, че в изборния процес са ангажирани между 60 и 70 хиляди души.

„Представете си едни секции, които трудно се отопляват и не могат да се проветряват. Ако това се случи през май – прозорците могат да бъдат отворени и да не се предизвика бум на заразените.“, казва още по темата Марешки.