Заради обвиненията за извършени военни престъпления, Западът готви нови санкции срещу Русия. Редица държави, сред които Германия, Франция, Италия и Дания, вече изгониха руски дипломати, а украинският президент заяви, че действията на Москва правят преговорите много трудни.

Гняв и призиви руският президент Владимир Путин да бъде съден за военни престъпления.

„Видяхме ужасяващи кадри от Буча и други райони, от които руските военни са се оттеглили неотдавна. Тези зверства не могат и няма да бъдат оставени без последствия”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Съединените щати поискаха Русия да бъде изключена от Съвета по правата на човека на ООН. Президентът Джо Байдън предупреди, че готви още санкции срещу Москва. „Може би си спомняте, че бях критикуван, защото нарекох Путин военнопрестъпник. Истината е, че видяхте какво се случи в Буча. Това оправдава думите ми. Той е военнопрестъпник”, каза той.

Случайно ли наричаме Русия агресор

Кадрите на убити 20 души на улица в Буча бяха разпространени в края на миналата седмица. Кметът на украинския град допусна, че в масов гроб вероятно има 300 жертви. „Русия никога няма да получи прошка, нито на небето, нито на Земята”, категоричен бе Анатоли Федорук

Русия нарече фалшиви твърденията, че нейни войници са убивали цивилни в Буча. „Ние ще разобличаваме такива фалшификати, както в началото на март разобличихме ситуацията, която се опитаха да представят в родилния дом в Мариупол. Руските въоръжени сили в рамките на преконфигурацията на своето присъствие още на 30-ти март напуснаха района на Буча”, заяви Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Русия в геноцид пред Съвета за сигурност на ООН. „Вчера се завърнах от град Буча край Киев, който наскоро беше освободен от руските войски. Няма нито едно престъпление, което те не са извършили там. Руските военни са търсили и умишлено избивали всеки един, който защитава нашата страна”, каза той.

Русия отрича за военните престъпления

Русия отново отрече обвиненията във военни престъпления и се защити яростно в Съвета за сигурност, където има право на вето.

Постоянният руски представител в ООН Василий Небензя заяви, че няма доказателства от свидетели. Обръщайки се директно към украинския президент Володимир Зеленски, който говори минути преди това пред Съвета чрез видеовръзка, Небензя каза, че Москва оставя „на вашата съвест необоснованите обвинения срещу руските военни, които не са потвърдени от нито един очевидец”.

Посланикът на Русия в ООН посочи още, че 600 000 души доброволно са се евакуирали в Русия по време на конфликта в Украйна, отхвърляйки твърденията на Киев за масови депортации. Според него има големи несъответствия във версията на Киев и Запада за събитията в Буча.