Не разполагаме с доказателства, че Москва е отправила молба към Пекин за помощ за войната в Украйна, заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси. Не можем нито да потвърдим, нито да отхвърлим твърдение, че Русия е поискала подкрепа от Китай, добави той.

Говорителят изрази очакване държавите, които се стремят да бъдат приети в ЕС, да съгласуват "постепенно" действията си в областта на външната политика и сигурността. От такива страни, каквато е и Сърбия, се очаква постепенно да прилагат европейските позиции и решения, поясни той по повод въведените от ЕС санкции срещу Русия и Беларус.

По неговите думи комисията работи задълбочено, за да изготви поисканите оценки по молбите на Украйна, Молдова и Грузия за започване на присъединителни преговори. 

Призоваваме Русия да спре атаките и да изтегли силите си от украинска земя. Осъждаме всички удари по цели в Украйна, добави говорителят в отговор на въпрос, свързан с пораженията в неделя по цели край границата с Полша.

Говорителят определи като преждевременни въпросите дали запорираното със санкциите на ЕС имущество може да се насочи към следвоенното възстановяване на Украйна.

ЕС изрази готовност да подкрепи възстановяването на Украйна, но как това да стане, ще зависи от това как ще завърши войната, поясни той.

Протестиращи превзеха руско имение в Лондон

Проукраински протестиращи окупираха днес имота за 50 млн. паунда в Белгрейв на руския олигарх Олег Дерипаска, дни след като на петролния магнат-милиардер бяха наложени унищожителни санкции.

Активистите нахлуха на площад "Белгрейв" 5 малко след полунощ, след което развяха украински знамена и транспарант с надписи: "Имотът е освободен" и "Путин, върви на м.. си", съобщават свидетели.

Чие е имението

Имението принадлежи на семейството на Олег Дерипаска - един от седемте олигарси, които миналата седмица бяха санкционирани от правителството на Обединеното кралство за "кръв по ръцете".

Къщата на площад „Белгрейв” 5 се смята за най-скъпата терасовидна къща в Лондон и преди това е принадлежала на обществения хроникьор сър Хенри "Чипс" Чанън, депутат от парламента.

През 2008 г. съдебно дело разкрива, че в имението постоянно е имало голям екип от домашни помощници и охранители, въпреки че Дерипаска е пребивавал в него само няколко дни в годината.

Говорител на лондонската полиция заяви, че полицията е била повикана малко след 01:00 ч. в понеделник, 14 март, в жилищен имот на площад „Белгрейв”.

"Служителите на място установиха, че няколко души са влезли вътре и са закачили плакати на прозорците на горния етаж. Служителите остават на мястото."