„Няма да има шоково увеличаване на цените на тока нито от 1 април, нито от 1 юли”. Това увери зрителите Станислав Тодоров, новият председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

„Комисията работи активно по изчисляване на ценовите компоненти, които влизат в цената за тока за бита. България е в много спокойна ситуация по отношение на електроенергията, за разлика от газа, защото има собствено производство, което е достатъчно да осигури нуждите на бита и бизнеса.

Газа внасяме изцяло. Скоковете на световните борси на газ и електричество няма да засегнат в такава степен българските потребители.”, каза още Тодоров.

По думите му най-разпространената тарифа за ток за бита е 20 ст. дневна и 15 ст. нощна тарифа. От тях 6 стотинки са за пренос, обясни Тодоров.

„Булгаргаз” има ясно дефинирана формула, по която купува своя газ. Ще изчислим цената за потребителите като дойде краят на месеца. Ако войната свърши и Русия започне да доставя газ както преди това, цената ще падне драстично, но към днешната дата увеличение ще има и то няма да е с 3%%. „Булгаргаз” ще даде прогнозна цена за април.”, обясни шефът на КЕВР.

Ситуацията с природния газ

"Може да се осъществи добив на природен газ от българското находище Калиакра-запад. Над милиард резерви стоят и не се използват. В Северозападна България също има находища, които не се разработват. Има страх от "Газпром". Това заяви за "Твоят ден" енергийният експерт Иван Хиновски.

По думите му днес на Българския енергиен форум ще бъдат обявени 20 мерки, с които България ще редуцира повече от половината потребление на природен газ. Той увери, че ще имат голям ефект за нашата икономика.

"Нека се ограничат до минимум руските доставки на газ, но ако това се случи трябва да внасяме втечнен газ, но той е по-скъп, а ние нямаме инфраструктура. Без руския газ обричаме отоплението на големите градове на спиране. Намаляването на цените на руските доставчици вече е факт.", посочи той. 

От къде ще си набавяме газ

"Можем да се молим за виртуални доставки на втечнен газ. Защо нямаме споразумение за внос от Турция? Тази възможност изобщо не съществува", попита Хиновски.

И допълни, че след падането на мораториума се очаква ръст на тока с малки проценти - до 3% на свободния пазар. За индустрията обаче е различно.

От своя страна икономистът Красен Станчев също смята, че действително е необходима инфраструктура за втечнен газ, но в сегашната ситуация руските газ и нефт са единственият източник на Русия, за да финансира военните си действия.

"Тя няма как да вдигне цените, защото е зависима от тези приходи. От 3-4 дни руските доставчици на нефт вече намаляват цените, Русия е в практически фалит, не може да търгува. Според него само 1/8 от икономиката у нас се основава на природен газ.“