Президентът на Украйна призова за прекратяване на войната с Русия, като заяви, че двете страни трябва да проведат преговори в името на народите си.

„Войната трябва да приключи. Трябва да седнем на масата за преговори - не заради остарели убийствени амбиции, а в интерес на народите си", заяви Володимир Зеленски във видеопослание.

Приветствайки решението на президента на САЩ Джо Байдън да забрани вноса на петрол от Русия, той заяви, че „това е най-силният сигнал към целия свят. Много е просто: Всеки цент, платен на Русия, се превръща в куршуми и снаряди, които летят към други суверенни държави".

Зеленски заяви, че Русия е обстрелвала и блокирала хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и отбеляза, че първият хуманитарен коридор, който е бил отворен, е само 1% от това, което трябва да се направи.

Той благодари на руснаците, които подкрепиха Украйна и излязоха на протести срещу войната.

Какви са последиците от войната до този момент

Войната на Русия срещу Украйна, която започна на 24 февруари, предизвика международно осъждане, доведе до тежки финансови санкции срещу Москва и предизвика отлив на световни фирми от Русия.

По данни на ООН, които отбелязват, че условията на място затрудняват проверката на истинския брой на убитите и ранените цивилни в Украйна от началото на войната, най-малко 474 души са загинали, а 861 са ранени.

Около 2 млн. души са избягали в съседни държави, съобщи Агенцията на ООН за бежанците.

Ходовете на Русия към този момент

През последните 24 часа руските военни са забавили темпото на действията си, се казва в изявление на генералния щаб на въоръжените сили на Украйна. Руската армия прибягва предимно до ракетни и бомбени удари по цивилна инфраструктура.

В момента, основна цел на Москва, според украинските власти, е обкръжаването и превземането на градовете Киев, Суми, Харков, Мариупол, Николаев и Чернигов, както и върху създаването на сухопътен коридор между Русия и анексирания полуостров Крим.

За първи път във вторник успешно бяха евакуирани хора от зоните на боеве в Украйна.

Картата на актуалното състояние в Украйна не е претърпяла особено развитие през последното денонощие.

Тази сутрин са се чули сирени за известяване от възможни въздушни атаки в редица украински градове, сред които столицата Киев, Чернигов, Полтава.