България подкрепя санкциите срещу Русия като средство за спиране на нейната инвазия в Украйна, но вероятно ще търси изключение от евентуална забрана на вноса на руски природен газ и петрол, ако такова предложение бъде внесено. Това казва премиерът Кирил Петков в интервю.

Членка на ЕС и НАТО, България е почти изцяло зависима от доставките на газ от руския Газпром, докато единствената ѝ петролна рафинерия, собственост на руския ЛУКОЙЛ, осигурява над 60% от използваното гориво в страната.

САЩ обмислят продължение на санкциите срещу Русия със забрана на вноса на руски петрол в страната, съобщава още медията.

Ситуацията в Западна Европа

Германия, която е най-големият купувач на руски суров петрол, вече отхвърли идеята за забрана на вноса на петрол – позиция, подкрепена и от българския премиер Кирил Петков.

„България би подкрепила всякакви мерки, защото ние наистина сме против войната, но за тези две – вносът на нефт и газ, може би ще поискаме изключение. Нямаме текущи алтернативи в момента, ние сме твърде зависими.“, казва Петков.

„Ние напълно подкрепяме украинския народ, подкрепихме първия пакет от санкции, дори сме отворени и за други санкции, само тези две санкции би било много трудно за нас да приемем като икономика и като държава”, допълва българският премиер.

Неговото центристко коалиционно правителство също ще започне внос на 1,5 милиона тона пшеница, за да осигури хранителните си доставки до реколтата следващата година и да избегне рискове, които могат да възникнат от евентуални аварии в атомни електроцентрали в Украйна.

Инфлацията в България спрямо тази в света

В интервюто Петков допълва, че България засега се придържа към целта си да се присъедини към еврозоната от януари 2024 г. Инфлацията в страната ще остане до голяма степен в съответствие с тази в страните от еврозоната.

„България има валутен борд, така че по някакъв начин вече сме в еврозоната, нищо не се променя за нас. Нямаме отделна парична политика... нашата инфлация ще бъде доста наравно с европейската инфлация.”, допълва българският премиер в интервюто си пред Ройтерс.