В момента няма основание за вдигане на цените на горивата у нас, каза икономистът Георги Ангелов.

„В момента цените на горивата се движат огледално. Колкото повече поскъпва неруският петрол, толкова повече руският се продава с отстъпка. Вероятно бензинът няма да достигне 3 лв. На този етап България все още се снабдява с руски петрол, тоест няма оправдание за вдигане на цените”, каза той.

„Помните в началото на пандемията също имаше спекулации. Това доведе до изкупуване на стоки като тоалетна хартия. За около две седмици нещата се успокоиха. Сега е същото. В началото на кризата хората се стреснаха, че бензинът свършва, но това не е така”, обясни Ангелов.  

По думите му не е необходимо ограничаване на износа. Той коментира и какво ще се случи, ако се стигне до по-продължителен конфликт в Украйна.

„Инфлацията вече я усетихме в последните 6 месеца. За нас положителното е, че отоплителният сезон приключва. Въпросът е за следващия сезон да се завърши тази прословута връзка с Гърция, за да имаме алтернативи. 12 години не може да построим една тръба”, заключи икономистът.

Скок и при природния газ

Комисията за енергийно и водно регулиране решава с колко ще поскъпне природният газ. Предложението на "Булгаргаз" е за скок в цената с 3,5%. Така през март ще плащаме за синьо гориво по 113 лева за мегаватчас.

От дружеството твърдят, че причината за поскъпването е създалата се криза и  по-високите цени на борсите. Решението на регулатора ще бъде взето на закрито заседание, а цената ще влезе в сила със задна дата.

Имаме ли алтернатива

Инфраструктурата за доставка на природен газ в Европа не е добре изградена. Това каза председателят на комисията по икономическа политика и иновации Мартин Димитров. По думите му е добре да се подсигурят количествата в родните хранилища.

"ЕС трябва да постави като акцент енергийната си сигурност. Проблемите трябва да бъдат решени на общо ниво", добави той.

Димитров обърна внимание на тенденцията от последните три години поевтиняването на петрола да повлича след себе си много бавно поевтиняване на горивата у нас.

"Обратното обаче не се случва. При покачване цената на петрола, цените на горивата се повишават също много бързо. Важно е да се премахнат всички пречки пред конкуренцията. Трябва да има готовност и за използване на запасите, за да няма паника", добави той.

На този фон автобусните превозвачи започват поетапно повишение на цените на билетите заради скъпите горива.