В момента в България няма основание за притеснение от радиация и няма никаква причина да се пие калиев йодит. Това заяви директорът на Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) доц. Жана Джунова.

„За да е ефективен, калиевият йодит, който е на таблетки, се пие 24 часа преди появата на радиация и до два часа след появата й, обясни тя, цитирана от БТА.

Доц. Джунова подчерта, че само една таблетка калиев йодит е достатъчна. През 2017 г. Световната здравна организация (СЗО) публикува много подробно ръководство, в което за пореден път е отбелязано кога и как се пие калиев йодит, посочи тя.

Кога да пием калиев йодид

Той има някаква, макар и доста по-ниска ефективност, до 8 часа след появата на радиоактивен облак. Всеки ден в страната ни се извършват замервания, увери доц. Джунова.

Министерството на здравеопазването е разпоредило ежедневните замервания - вземане на проби от въздуха и атмосферни отлагания. По принцип нормалният контрол, извършван чрез замервания, се прави веднъж на три месеца.

В държавата ни има достатъчно добра организация и населението ще бъде предупредено навреме кога и дали трябва да пие таблетки йод. Таблетката, изпита преди появата на радиоактивен облак, не само че не помага, а вреди, предупреди доц. Джунова.

Хората изобщо не трябва да пият йодна тинктура, която се продава в аптеките, предупреди доц. Джунова. По думите ѝ този йод, освен че няма с нищо да помогне, ще нанесе вреди, особено на хора, живеещи в йоддефицитни райони.

Йодната тинктура не се пие, а се използва само при дезинфекция в хирургията и за дезинфекция на рани. Радиоактивен йод се използва и за лечение на рак на щитовидната жлеза. За деца, за бременни и за кърмачки пиенето на калиев йодит без нужда е абсолютно забранено и е вредно, допълни доц. Джунова.

Можем ли да си купим свободно такъв медикамент

Таблетките калиев йодит, които са в подходяща дозировка, не се продават в аптеките, припомни тя. Тези таблетки се купуват от държавата, съхраняват се в складове и има планове за разпределянето им.

Точната дозировка, която имат таблетките калиев йодит, не може да се постигне с накапване на йод върху бучка захар, така, както се опитват да правят хората от страх след аварията в Чернобил.

Доц. Джунова припомни фразата „дозата прави отровата“ и посочи, че с йод върху захар или ще се предозира количеството му, или дозата ще е недостатъчна и няма да се постигне търсеният ефект.

В момента в страната ни няма дори следа от радиация, каза доц. Джунова. По думите й в България не се открива наличие на техногенни радионуклиди. Резултатите за цезий – 137 и йод – 131 са под минимално измеряемата активност.

Всеки ден НЦРРЗ публикува на интернет страницата си данни от собствените си измервания. Там има и линк към данните на Европейски портал за обмяна на радиологични данни, както и линк към страницата на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), където всеки ден има информация.