Посланиците на ЕС се споразумяха да изключат от системата SWIFT банките ВТБ, Русия и Откритие, както и Novikombank, Promsvyazbank, Sovcombank и VEB.Russia. Това съобщи във вторник информационна агенция Bloomberg, позовавайки се на договорения списък.

Както беше отбелязано, списъкът включва редица банки, срещу които вече са наложени санкции от страна на Общността. В същото време се подчертава, че Сбербанк и Газпромбанк все още не са включени в списъка. Отбелязва се, че списъкът подлежи на корекции.

Още в края на миналата седмица Европейската комисия обяви предложение някои руски банки да бъдат изключени от международната финансова система SWIFT.

Предложението беше съгласувано със САЩ, Франция, Италия, Германия, Великобритания и Канада, отбеляза в извънредно обръщение председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Европа прие и резолюция в подкрепа за Украйна

Европейският парламент прие с голямо мнозинство резолюция в подкрепа на Украйна във войната, предприета от Русия, предава БТА. В документа събитията са определени като непредивзикано и неоправдано нападение.

Отбелязва се, че подготвяното разполагане на ядрено оръжие в Беларус ще създаде допълнителна заплаха за европейската сигурност. Действията на Русия са отдавна замислени и подкопават сигурността по света.

Москва умишлено е саботирала усилията за дипломатическо решение, само за да спечели време да се подготви достатъчно за пълномащабно нахлуване в Украйна, отбелязват евродепутатите.

ЕП осъжда най-решително незаконните руски действия срещу Украйна, както и въвличането на Беларус. ЕП настоява за незабавно прекратяване на руските военни действия в Украйна и за безусловно изтегляне на руската войска от международно признатите украински граници.

ЕС обмисля и по-сериозни мерки

Евродепутатите изразяват единна подкрепа за Киев и призовават за продължаване на дипломатическите усилия. ЕП отхвърля едностранното признаване от Москва на т.нар. републики в Донецк и Луганск.

ЕП категорично отхвърля руските заплахи с ядрено оръжие, призовава за разширяване на санкциите срещу Москва, както и НАТО и ЕС да се подготвят за всякаква възможност. ЕП призовава държавите от ЕС да осигурят на Украйна въоръжение.

Евродепутатите изразяват дълбоко съжаление, че Сърбия не следва европейската външна политика, въпреки че води преговори за присъединяване към ЕС.

ЕП предлага държавите от ЕС да ограничат руското дипломатическо и консулско присъствие. Отправен е призив за разследване от Съвета за сигурност на ООН на събитията в Украйна.

В гласуването на резолюцията на днешното извънредно заседание участваха 676 евродепутати. От тях 637 бяха "за", 13 - "против", а 26 се въздържаха.