Новото правителство е на път и е въпрос на часове да бъдат обявени неговите членове. Ще се разберат ли партиите за новия вариант на споразумението?

Има ли изненади сред спряганите имена за министри? И какво ще е управлението на бъдещата четворна коалиция?

Тези теми коментираха финансистът Левон Хампарцумян, политикът и журналист Асен Агов, психиатърът д-р Цветеслава Гълъбова и икономистът и журналист Кузман Илиев.

„Не намирам нищо особено и възбуждащо. Това са набелязани предварително стъпки. Участвах в експертните групи и видях настроението вътре”, коментира Агов.

„Духът на преговорите ми харесва, може би защото съм политически неопитна. Това, което виждам, на мен ми харесва, защото изглежда открито.

Такъв е духът, такова е усещането – за откритост и честно. Дано да се случи това, което е заявил г-н Петков, защото ние имаме нужда от това.”, смята д-р Гълъбова.

Познаваме ли достатъчно онези, които ще ни управляват

„Идва отбор, който има добро образование, международни връзки, може да говори смислено и свързано и на няколко езика. Това са неща, които бяхме забравили във висшата администрация.

Тези хора имат добрите намерения да свършат нещо. Те ще направят най-доброто, което могат и знаят.

Ако, обаче загубят обществена подкрепа, нещата пак ще потънат като вода в пясък. Защото обществените настроения са нещото, което движи и помага на промените.”, коментира Хампарцумян.

„Заявката за борба с корупцията е нещо важно, но и нещо много субективно като усещане в хората. Всъщност това е голям залог – действително да направиш неща във времето, които да убедят онези, които са повярвали, че можеш да се пребориш с този проблем, че всъщност това нещо се случва.

Промяната продължава на всяко ниво

Промяна на ниво лица има и тя трябваше да се случи. Въпросът по същество е зачеването на това, което се случва, да е здраво и да се роди действително „добро и здраво дете”.

Рискуваме да нарушим баланса между икономика и политика в полза на политиката и това се вижда през разходите. България досега е харчила 38% от това, което изкарва, сега вървим към 45-50%.

Да се надяваме, че това са най-чистите и светли хора, но колкото повече политиката за сметка на икономиката се вдига, толкова повече усещането в хората, че някой се възползва от нея, може да се увеличи”, обясни още Илиев.