От „Възраждане” ще поискат референдум за зеления сертификат. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов. 

„До края на седмицата ще внесем поправки в Закона за здравето. Предишното правителство направи  така, че не парламентът, а министърът на здравеопазването и МС решават дали да има ограничителни мерки.

Ще искаме властта да се върне обратно в ръцете на народните представители. Ако това не се случи, ще поискаме и референдум за зеления сертификат”, поясни той.

Причината за референдум

Според Костадинов подобно разделение на хората е абсурдно. По думите му зеленият сертификат е антиконституционен, незаконен и дискриминационен документ.

„Самият факт, че неговият идеолог – г-н Стойчо Кацаров, заяви, че една институция може да решава сама за себе си, означава, че документът е незаконен. Той трябва да важи за всички по един и същ начин. Хората са принудени да се ваксинират. Моята майка си плаща два пъти в седмица за тест, за да ходи на работа”, каза още лидерът на „Възраждане”.

„Парламентът е на българския народ и никой няма право да въвежда ограничения.  Утре някой ще реши, че трябва да влизат само хора, които са угодни на мнозинството. Това е скрита форма на държавен преврат. Ако трябва ще сезираме и Конституционния съд. Това е фашизъм, брутална диктатура. Искаме нормален живот”, категоричен бе Костадинов.

Действителността продължава да е все така сива и груба

Собственик на денонощен магазин, който е бил обран през лятото, потърси екипа ни заради чувство за безнаказаност. Маскиран мъж, който е нападнал и обрал продавачка, е бил заловен и пуснат 24 часа след извършването на престъплението.

„Много е вероятно извършителят да се измъкне само със споразумение с прокуратурата. Има запетайка в закона, която казва, че има грабеж, но той не е в особено големи размери, тъй като е задигнал малко над 700 лв.

Когато пристигнах в деня на обира, продавачката лежеше на земята с окървавено лице. Беше простреляна близо до главата”, разказа собственикът на магазина Петко Узунов.

Нападателят е на 19 години от Пловдив.

„Момчето в момента е на свобода. Продавачката вече не работи при мен, защото се страхува от ново нападение”, поясни Узунов.