"Смятаме, че проблемите на България трябва да намерят бързи решения. Намираме се в криза, започнала още в края на миналото столетие.

Смятаме, че трябва да се премахне зеленият сертификат, защото той е тежка дискриминационна форма. Децата ни пък трябва да получат възможност за нормално образование, от което вече трета година са лишени".

Това заяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов в началото на консултациите на партията при президента във вторник. Според него трябва да бъдат премахнати всички противоепидемични мерки.

Костадинов смята още, че бързи и неотложни решения се изискват в енергетиката, образованието, здравеопазването, външната политика, както и в демографски план. Председателят на най-малобройната парламентарна група заяви, че те ще търсят подкрепа за позициите си от всички здравомислещи в НС, като призова за максимално голяма чуваемост.

Думите и препоръките на Радев оттекнаха в президентството

Румен Радев подчерта, че много важни решения очакват новите депутати, но те трябва да се приоритизират.

„Консултациите преминаха нормално. Казахме кои са нашите приоритети, съответно и той спомена какво според него трябва да се случи в държавата.

За нас един от най-важните приоритети сега е възстановяването на нормалния живот в държавата - отпадането на ограниченията и носенето на маски, отпадане на зелените сертификати, принудителната и, недай си боже, задължителна ваксинация.

Изразихме нашите притеснения относно задаващата се ценова криза с цената на тока от началото на новата година”, обясни лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов след консултациите при президента.

От партията са посочили и три важни въпроса, които според тях спешно трябва да се коментират. Това са демографската криза, образователният проблем и „здравният апокалипсис”.

„Заявихме, че не трябва да се прави никакъв компромис по темата „Северна Македония”, защото нашите братя са показали, че разбират само езика на твърдата дипломация. Заявихме и, че „Възраждане” ще бъде гласът на здравия разум”, допълни Костадинов.

Четворна коалиция – възможност или проблем

На въпрос дали ще подкрепят правителство на четворната коалиция, той посочи, че първо иска да се запознае с политиките, които смятат да предприемат. И очерта при какви условия „Възраждане” няма да даде подкрепата си.

„Бихме подкрепили кабинет, който като нас счита тези приоритети като основни”, каза още лидерът на „Възраждане”.

Той коментира и идеята за въвеждане на зелен сертификат в Народното събрание. Според него това било откровена провокация към партията.

„Кацаров предлага зелен сертификат за НС. А защо няма такава мярка за министерствата, за общините и за различните институции?

Това е дискриминационна мярка. Всичко това показва един абсолютно ненормален начин на живот, което стресира обществото и икономиката. Това пък води до сериозни последици както за работещите, така и за потребителите.

Всички имаме нужда от нормализация. Никой не е говорил да се спре ваксинацията, всеки, който желае да се спре ваксинацията, да го направи.

Нека, обаче този човек да бъде така добър и любезен да не налага своето право на избор като мое задължение. В този случай говорим за налагане на дискриминация и разделяне на хората на две и три категории”, категоричен бе Костадинов.