„Очакваме да имаме четирима вицепремиери и две нови министерства". Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков след консултациите при президента на Република България Румен Радев. 

„Снощи в полунощ изпратихме коалиционното споразумение на нашите партньори, в което направихме предложение за разпределението на министерствата. Надяваме се да чуем отговор на въпроса дали имат същите виждания като нас.

Това, което постигаме, е добра комуникация и добра дисциплина. Разпределението е много близко до пропорцията на депутатите в Народното събрание.", поясни той.

Какво отговори президентът

Радев към ПП:

„Доверието на избирателите не се дава даром, трябва да се заслужи.“

И допълни, че със сигурност мандатът за съставяне на правителство ще им бъде връчен от президента в рамките на тази седмица.

По думите му най-важното е новата структура на Министерския съвет да бъде максимално работеща.

„Гледаме най-функционално как да се разпределят нещата. Не е било функция толкова много само на партийни разпределения.“, каза още Петков.

Той бе категоричен, че няма да бавят и ден мандата, ако се споразумеят с коалиционните партньори.

„Имаше едни точки, по които трябва да се направи анализ. Има теми, по които имаме различно мнение.

Във всяка една от 18-те групи имаме 90% сходност. Нямаме група, в която да имаме 100% изчистване, но нямаме и група, в която да имаме червена линия, през която не може да се постигне споразумение.”, обясни съпредседателят на ПП.

И обяви, че ще има Министерство на държавните предприятия.

„Реално Министерството на икономиката плюс едно-две други държавни предприятия. Ще бъде разделено на две, така че да има едно министерство, което ще бъде на иновациите и растежа. Другото ще бъде на държавните предприятия.“, обясни за новостите Кирил Петков.

Радев към бившите първи

“Вие безспорно сте формация с добър политически опит. Вярвам, че на този опит трябва да съответства и определена политическа мъдрост”.

Това заяви президентът Румен Радев преди началото на консултациите с ГЕРБ-СДС за съставяне на кабинет.

По думите на държавния глава след изборите има нужда от промяна и всички трябва да се съобразяват с това.

„Последните две служебни правителства, които назначих, стабилизираха страната и доказаха, че е възможно управление, което обединява хора с различни политически възгледи.”, посочи той.