Какво следва за пенсиите, заплатите, доходи и бизнеса след преговорите за потенциална управленска коалиция? Анализ в студиото на „Здравей, България” направиха икономистът Стоян Панчев и председателят на АИКБ Васил Велев.

„От преговорите аз видях, че със сигурност ще има ръст в определени групи доходи. Големият въпрос, който стои на масата, е как ще се финансира този ръст. Мисля, че там е големият сблъсък, там е проблемът с повишаването на минималната работна заплата, на максималния осигурителен доход, с обещанието, че няма да има увеличение на данъците. Хубаво, че доходите ще растат, въпросът е откъде ще дойде финансирането”, обясни Панчев.

Икономистът цитира изследвания, които показват, че за всяко увеличение на минималната работна заплата със 100 лв. се губят около 24 000 работни места. Според него това е цената на административното вдигане на доходите.

„Нашите впечатления са, че ще се взимат заеми, за да се плащат по-високи пенсии и бюджетни заплати. За жалост, икономиката не е в добро състояние. Ние през лятото ентусиазирано рапортувахме, че успешно излизаме от кризата, но всъщност ръстът на икономиката за третото тримесечие е едва 0,4% на годишна база. Това е последно място в ЕС. Ние в момента сме на 96-97% спрямо 2019 г. Важно е да се отбележи, че ръстът на средната заплата в момента е за сметка на ръста на заплатите в бюджетната сфера и за сметка на съкращаване на нискоквалифициран персонал”, добави Велев.

Сумите, които предприятията плащат за труд, са нараснали в индустрията само с 1,7% на годишна база, посочи още той. Един е факторът, на който може да се влияе според Велев – електроенергията. Председателят на АИКБ представи и графики, според които цената на тока е нараснала четворно от прогнозираната.

Омикрон напада безкомпромисно – задава ли се локдаун

"Ще се наложи локдаун у нас, ако Омикрон се разпространи. Ние няма да сме остров на щастието. Трябва да има и по-сериозен контрол за спазванетно на мерките". Това каза алергологът акад. Богдан Петрунов.

"Нищо чудно да се появи Омикрон и у нас, защото вече го има в редица страни в Европа.", добави той.

Към края си ли е пандемията

Според него не сме пречупили епидемията, защото броят на болните се увеличава, в интензивните отделения, той е постоянен и има сериозно изоставане в имунизационната кампания.

"Първите данни за Омикрон са, че не протича по-тежко от останалите варианти, но още нямаме достатъчно данни за него и не бива да се всява излишна паника. Трябва да се разбере доколко ваксините действат при новия вариант", заяви още той.

И подчерта, че при всички положения ваксинирането може само да помогне, дори в по-малък процент.

Акад. Петрунов отново потвърди, че ваксините предпазват от тежко заболяване и фатален изход, но не и от заразяване и разпространение. "Третата доза увеличава ефективността им, защото тя постепенно отслабва", каза още специалистът.

Според него всички държавни служители трябва да бъдат имунизирани, както и тези които работят в здравната система.