От 18 до 20 октомври 2019 г. в Хасково ще се проведат 44-ти Музикални дни "Проф. Недялка Симеонова".

Събитието ще започне с откриването на изложбата на Мичо Димитров, който е член на журито на Международния конкурс за цигулари „Проф. Н.Симеонова“ 2019 г., на 18 октомври.

Вечерта на същия ден от 19.00 часа почитателите на класическата музика ще имат възможност да чуят концерт на Камерен оркестър Хасковo със солисти Мила Георгиева и Зорница Иларионова на цигулка. Диригент на концерта ще бъде Цанислав Петков.

Изявени музиканти и бъдещи звезди ще са на една сцена

Музикалните представления продължават и на следващия ден, когато в читалище „Заря“ ще се състои концерт на Оркестъра на Държавна опера на Пловдив.

Солист ще бъде Мичо Димитров, диригент - Диан Чобанов и концертмайстор Милена Липова.

В най-голямото музикално събитие на община Хасково ще участват 35 млади цигулари, което е своеобразен рекорд спрямо предишни издания на конкурса, разказа Цанислав Петков, диригент на Камерен оркестър Хасково.

Най-малкият участник е само на 5 години

Участниците са разпределени в четири възрастови групи, като най-малкият е Тереза Терзийска от Пловдив, която е само на пет години.

Талантливи цигулари от Молдова, Русия, Холандия, Словакия, Сърбия и България са заявили участие и ще се включат с изпълнения на различни класически произведения.

Всички изпълнения ще бъдат оценявани от жури, в състава на което влизат различни утвърдени музиканти.

Председател на журито е Проф. Стефан Камиларов – преподавател по цигулка в Университета по музика и сценични изкуства във Виена, Австрия.

Сред членовете на журито са имената на Проф. Галина Буйновски, която е преподавател в музикален лицей „Чиприян Порумбеску“ – гр.Кишинев и заслужил артист на Република Молдова, Мила Георгиева – концертмайстор на Симфоничния оркестър на радио Щутгарт, Германия, Мичо Димитров – концертмайстор на Оркестъра на Държавна опера – Пловдив, Румен Джуров – държавен експерт в Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование “ към Министерство на културата.

Наградният фонд, който е заделен за събитието, е в размер на 6 900 лева, който ще бъде разпределен в четирите възрастови групи.

На 20 октомври от 16:00 ч. ще се наградят победителите, а събитието ще бъде закрито с галаконцерт на лауреатите на Международния конкурс за цигулари.