Директорът на столичната 5 МБАЛ д-р Борил Петров и зам.-кметът на София Дончо Барбалов обявиха началото на кампания за безплатна профилактика на пациенти с диабет.

От 18 октомври до края на месеца в болницата ще се извършват безплатни прегледи, като желаещите да се прегледат трябва да запишат предварително час, за да бъдат приети.

На сайта на болничното заведение са публикувани телефоните, на които пациентите могат да сторят това.

Д-р Петров пояснява, че целта на кампанията е да се наблегне на превенция на усложненията от болестта, която по данните с които разполагат засяга 10% от населението на София.

Често срещано усложнение е ретинопатията, която може да се прояви с различни степени на слепота и значително намалява качеството на живот на диагностицираните с диабет.

Апаратурата, с която ще се правят очните прегледи, е част от медицинската техника, за която през последните 4 години Столична община е инвестирала близо 900 хил. лв.

През тази година Пета Градска болница е получила различна апаратура на стойност над 380 хиляди лева.

Нова апаратура за модерно лечение

За целите и по-доброто функциониране на различни отделения Столична община е закупила различни апарати за гастроскопия, колоноскопия и ендоскопия.

Осигурени са нови аспиратори и тъканен процесор за патологичното отделение, който повишава в пъти точността при диагностика.

Болничното заведение вече може да се похвали и с изцяло подновена апаратура за лапароскопска хирургия.

Благодарение на това работата на хирургичните специалисти е значително улеснена.

Не на последно място трябва да се отчете и фактът, че с безкръвните операции се намалява значително периодът на възстановяване на пациентите и това е най-щадящият подход за лечение в много ситуации.

Безплатни прегледи на белите дробове до края на годината

В момента тече втората кампания по Програмата за безплатен скрининг на белите дробове на Столична община, в рамките на която вече са прегледани 54 души.

Инициативата е на Сдружение “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ и се осъществява с подкрепата на Столична община и Втора градска болница, която предоставя своя мобилен флуорограф за прегледите.

Прегледите ще се провеждат два пъти в месеца на територията на общинското лечебно заведение.

Всички желаещи ще бъдат прегледани, като за целта трябва да се запише час на телефонен номер 0 700 10 126 всеки работен ден между 10:00 и 16:00 ч. Изследванията включват спирометрия и флуорография.