Престъпна група от гръцки граждани печели по половин милион евро от продажбата на български бебета. Това съобщава вестник „Катимерини“, цитиран от агенция БГНЕС.

Схемата включва както осиновявания, извън регламентирания ред, така и търговия и трафик със замразени яйцеклетки на български жени.

Според изнесените до момента данни, това може да се окаже най-голямата групировка в подобна дейност, която е разбивана на територията на Европа.

Акцията е проведена на територията на няколко държави, като за момента са задържани 12 души, основно гръцки граждани. Установено е, че престъпната дейност е развивана повече от три години.

Разпитват се над 60 души, сред които лекари и адвокати

Към разследването са привлечени над 60 души. Сред тях има лекари и адвокати, които помагали в различните медицински и юридически аспекти на осиновяването и зачеването на бебетата.

Задържаните медицински лица и адвокат се смятат за организатори и в момента са в ареста.

Сред обвиняемите има и задържани двама служители на частна клиника за асистирана репродукция, както и две жени, които в миналото имат излежани присъди за подобна дейност.

Заподозрените са следени от месеци

Разследването е продължило няколко месеца, през които е установено, че членовете на престъпната група са наемали жени, които срещу заплащане извършвали различни услуги.

Някои от жените са давали донорски яйцеклетки, които са замразявани и в последствие използвани за различни процедури за зачеване.

Една част от жените са били сурогатни майки и след успешното забременяване оставали в Гърция, за да износят и родят бебето.

След успешното раждане се намесвали адвокатите, които с помощта на служителите от частна клиника оформяли раждането да се води на името на друга жена, която е вписвана като биологична майка на новороденото.

Към този момент има доказателства и са установени 22 незаконни осиновявания, както и 24 други случая, в които жени да дали яйцеклетки срещу заплащане.

Жените, които са извършили тези дейности, са от България и според представители на гръцката полиция са били финансово затруднени.

Цената на осиновено по нелегален начин бебе варирала между 25 000 и 28 000 евро. От услугата се възползвали предимно бездетни гръцки семейства.